hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Morgen is de overlijdensdag van de krachtgever tijdens de Holocaust

R’ Kloynimus Kalman Shapira hy”d (dat G’d zijn bloed zal wreken)

De Rebbe werd geboren op de dag na Lag BeOmer, 19 Iyar 5649 (mei 1888).

Op driejarige leeftijd was hij wees door de dood van zijn vader. In 1905 trouwde hij met Rachel Chaya Miriam, dochter van zijn neef Grand Rabbi Yerachmiel Moshe van Kozhnitz. Ze hielp hem bij het voorbereiden van zijn lezingen en boeken, en voegde relevante eigen inzichten toe. Het echtpaar had twee kinderen: een zoon, Elimelech Ben Sion, en een dochter, Rechil Yehudis, die beiden omkwamen in de Holocaust.

In 1909 werd hij benoemd tot rabbijn van Piaseczno, in de buurt van Warschau, en trok vervolgens vele chassidim aan. Hij was diep gefocust op de opvoeding van kinderen en jonge mannen, en richtte in 1923 de yeshiva Da’as Moshe op, die tussen de oorlogen een van de grootste chasidische Jeshivot (leerscholen) in Warschau werd.

Oorlogsjaren

Rabbi Shapira’s enige zoon, zijn schoondochter en zijn schoonzuster werden gedood tijdens de bombardementen door de nazi’s op Warschau in september 1939. Na de inval in Polen werd Rabbi Shapira geïnterneerd met een paar van zijn chassidim in de Getto van Warschau, waar hij een geheime synagoge had.

Hij investeerde enorme inspanningen in het onderhouden van het joodse leven in het getto, inclusief het regelen van het  mikveh en Joodse huwelijken. Rabbi Shapira was in staat tot de liquidatie  van het ghetoo om te overleven, en zo de deportaties naar Treblinka in de zomer van 1942 te vermijden, door de steun van de Judenrat. Net als andere notabelen kreeg hij werk in Schultz’s schoenenfabriek.

Rabbi Shapira is bekend vanwege een boek dat hij in het ghetto schreef. Het boek, dat een compilatie is van wekelijkse preken voor zijn studenten, worstelt met ingewikkelde geloofsvragen  tijdens het enorme lijden van de Joden in het ghetto.

Toen het rabbi Shapira duidelijk werd dat het einde van het ghetto en al zijn inwoners nabij was, begroef hij zijn boek in een stalen buis. Deze buis werd na het einde van de oorlog door een bouwvakker gevonden. Het boek werd in 1960 in Israël uitgegeven onder de titel Esh Kodesh (Heilig vuur).

Na de opstand van het getto van Warschau in 1943 werd Rabbi Shapira naar het werkkamp Trawniki in de buurt van Lublin gebracht. Hoewel hij de mogelijkheid had om uit het concentratiekamp te ontsnappen, weigerde hij blijkbaar. Na de joodse opstand in het vernietigingskamp Treblinka (2 augustus 1943) en in het vernietigingskamp Sobibor (14 oktober 1943) ontstond bij de nazi-autoriteiten toenemende bezorgdheid over verdere uitbraken van geweld in andere concentratiekampen. Om deze reden werd Aktion Erntefest (Operation Herfst Festival) gelanceerd. Tijdens deze operatie, uitgevoerd op 3 november 1943, werden alle overgebleven Joden in Trawniki, inclusief Rabbi Shapira, doodgeschoten.

Hij staat bekend als een van de grootste opvoeders van het Joodse volk.

Over de schrijver

Reply