hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Rosj Hasjana

De zomer is voorbij, de herfst begint. De bladeren beginnen langzaamaan van de bomen te vallen en het is een stuk koeler. Er zijn dieren die zich beginnen voor te bereiden op hun winterslaap. Er breekt een nieuwe periode aan. Er breekt een nieuw Joods jaar aan. Rosj Hasjana.

Rosj Hasjana benadrukt de speciale relatie tussen G’d en de mensheid. “Ieder jaar op Rosj Hasjana, passeren alle bewoners van de wereld voor G’d langs, als een kudde schapen,” Een moderne manier om het passeren te begrijpen, is als je langs de douane moet. Iedereen wordt apart met zijn paspoort onderzocht. Elke persoon apart, sommigen mogen verder en anderen weer niet.

Op Rosj Hasjana wordt bepaald of wij door mogen naar het volgende jaar en op wat voor manier. Dit is ook de dag waarbij bepaald wordt wat er met landen en hun bewoners zal gebeuren. Dood of leven, met armoede of rijkdom, ziekte of gezondheid, met geluk of ongeluk. Er zijn drie elementen die de Hemelse beslissing kunnen beïnvloeden: inkeer, gebed en tsedaka (giften aan het goede doel).

Het centrale thema bij de viering van Rosj Hasjana is het geluid van de sjofar (ramshoorn), die het symbool is van de trompet, die geblazen wordt wanneer een volk zijn koning kroont. Het geluid van de sjofar is ook een oproep tot berouw en inkeer, want Rosj Hasjana is ook de verjaardag van de eerste zonde van de mens, Adam, en zijn berouw daarover.
Rosj Hasjana is de eerste van de ‘Tien dagen van inkeer’ die hun hoogtepunt vinden in Jom Kippoer – Grote Verzoendag.

Over de schrijver

Reply