hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Briefje weg

Het was de  Ba’al Shem tov die elk jaar tijdens Rosh Hashana op de shofar blies.

Plotseling  zei de Ba’al Shem Tov aan Rabbi Zev Kitzes: “Dit jaar blaas jij de shofar en niet ik, maar je moet wel alle verborgen betekenissen leren en die in gedachten houden terwijl je op de shofar blaast”.

Om de diepe gedachten van het shofar blazen niet te vergeten heeft Rabbi Kitzes het op een papiertje geschreven zodat hij goed geconcentreerd en met de juiste gedachten op de shofar zou blazen. 

Hij heeft het papiertje in zijn zak van zijn kittel gestopt om het goed te bewaren. Vlak voordat hij Shofar moest blazen wilde hij nog even op het papiertje kijken om zeker te zijn dat hij alle juiste gedachten zou hebben.

Hij stak zijn hand in zijn zak en merkte tot zijn grote schrik dat het papiertje verdwenen was, hij zocht en zocht en zocht en begon te stressen.

Het mocht niet baten het papiertje was verdwenen. In zijn verwarring en stress kon hij zich de verborgen betekenissen niet herinneren.

Nu was de tijd aangebroken dat hij op de shofar moest blazen, de gemeente wachtte in spanning. De Rabbi Kitzes, de shofar blazer, zijn hart was gebroken. Hij blies op de shofar zonder speciale gedachten en intenties.

Na het shofar blazen zei de Ba’al Shem Tov aan Rabbi Kitzes: “In het paleis van de koning zijn honderden kamers en op elke deur is past een andere sleutel om de deuren te openen.

Er bestaat ook een ‘master’ sleutel, een sleutel die alle deuren kan openen. Dat is een gebroken hart. Wanneer iemand met een oprecht gebroken hart tot Hasheem bidt dan gaan zijn gebeden door alle poorten in het Hemelse Paleis van Hasheem.

Or Yesharim

Over de schrijver

Reply