hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Ongeluksdag 9 Av, wat is er gebeurd?

Joods jaar Gewone

jaartelling

Gebeurtenis

2448 1312 Na 40 dagen komen de Verspieders terug uit Israel met slechte berichten. Het Joodse volk huilt en hebben geen hoop meer om ooit het Land Israel binnen te trekken.
3340 421 Vernietiging van de eerste tempel door de Babyloniers o.l.v. Nebuchadnezar. Er zijn tijdens deze strijd ongeveer 100,000 joden omgekomen. Verbanning van de overage stammen naar Babylon en Perzie.
3830 70 Vernietiging van de tweede tempel door de Romeinen, o.l.v. Titus. Meer dan 2,500,000 Joden zijn omgekomen door de oorlog, honger en ziekte. Meer dan 1,000,000 zijn verbannen  naar het Romeinse Rijk. Meer dan 100,000 Joden zijn verkocht als slaven aan de Romeinen. Vele Joden zijn gemarteld en gedood in de ‘spelen’ van de Gladiatoren.
3892 132 Bar Kochba revolutie neergeslagen. Betar vernietigd – meer dan 100,000 gedood.
3893 133 Turnus Rufus maakt de plaats van tempel met de grond gelijk. De Romeinen bouwen een stad van afgoderij de Aelia Capitolina in Jeruzalem.
4855 1095 Eerste kruistocht uitgeroepen door Paus Urban II. 10,000 Joden gedood in de eerste maand van de kruistocht.  Kruisvaarders brachten dood en verderf aan vele Joodse gemeenschappen in het Rijnland en Frankrijk. Hierdoor werd een einde gemaakt aan de periode van de G’onim, belangrijke verklaarders van de Thora en Talmoed.
5050 1290 Verbanning van de Joden uit Engeland, met vele pogroms en al hun eigendommen werden gestolen.
5252 1492 Inquisitie in Spanje en Portugal. Joden verbannen uit de Iberische Schiereilanden. Duizenden zijn gedood op de brandstapel, verdrinking en eigendommen gestolen.
5674 1914 Eerste Wereldoorlog dat de Tweede Wereldoorlog en Holocaust als gevolg had.  75% van de Joden leefden in oorlogsgebieden. Er waren vele Joden in de legers van alle landen. 120,000 Joodse soldaten zijn omgekomen tijdens WO I. Meteen na WO I waren er pogroms in Hongarije, Ukraine, Polen en Rusland.
5702 1942 Deportaties van het Warschau Ghetto naar Treblinka. De moord op de Joden in volle gang.
5754 1994 Dodelijke bomaanslag in de Joodse gemeente in Buenos Aires, Argentinie. 86 slachtoffers en meer dan 300 gewonden.

Napoleon

Het verhaal gaat over Napoleon die door de straten van Parijs loopt. Toen hij langs een Synagoge liep, hoorde hij het geluid huilende mensen. Hij vroeg zijn assistent wat er met de Joden aan de hand is: “Wat gebeurt er daar binnen?”

“Vandaag is Tisha B’Av,” kwam het antwoord, “en de Joden rouwen om het verlies van hun Tempel.”

Napoleon keek in de richting van de synagoge en zei: “Als de Joden nog steeds huilen na zoveel honderden jaren, dan weet ik zeker dat de tempel ooit opnieuw zal worden opgebouwd!”

De Talmoed (Brachot 32b) leert dat toen de tempel werd verwoest, alle poorten van de hemel gesloten waren – op één uitzondering na. Dat is de poort der tranen.

 

Over de schrijver

Reply