hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Israël wees niet bang

Deze laatste week zijn er  in Israël een aantal bijzondere incidenten geweest.

Nationale wet aangenomen in de Knesset

De Knesset heeft een  nationale wet aangenomen waarin wordt verklaard dat Israël de staat van het Joodse volk is.

Hierna hebben Israëlische Arabieren, Druzen, Bedoeïenen, christenen, buitenlandse leiders en Amerikaanse joden  zich gehaast om de “bedreiging” van de democratie, de racistische, fascistische, apartheids ideologie van de nieuwe Israëlische grondwet te veroordelen.

Aardbevingen

De aardbevingen rond de Kinneret. Sommige waren groot genoeg om mensen wakker te schudden, maar zonder letsel te veroorzaken. Er was een aardbeving  met de kracht van 3.6 op de schaal van Richter, tijdens Tisha b’Av (de bekende Joodse datum van 9-11).

Steen uit de Westelijke Muur gevallen

De dag na Tisha b’Av, viel een Herodiaanse steen van 150 kilo van de Westelijke Muur in het gemengde gebedsgebied dat gereserveerd was voor niet-orthodoxen. G’ddank ook daar is niemand gewond geraakt.

Gevechtsvliegtuig neergeschoten

Verder is een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven de Golan Hoogte. Het vliegtuig is het Israëlisch luchtruim binnen gedrongen.

 

Brandende vliegers uit Gaza

Vanuit Gaza worden dagelijks tientallen brandende vliegers op Israël losgelaten met als gevolg dat er dagelijks tientallen branden zijn.

Extreme hitte

Op veel plekken in de wereld is er een extreme hittegolf.

Bloedmaan

Deze komende Shabbat Nachamu (de Shabbat van troost), verschijnt de bloedmaan. Lees hier Jad Ezra blog over de bloedmaan.

Tekenen

Zijn het tekenen van G’d? Volgens de Joodse traditie zeker wel. Tijdens de vastendag van 9 Av is het de bedoeling om naar jezelf te kijken en je daden te verbeteren.  Misschien zijn al deze gebeurtenissen tekenen voor ons.

אל תתייראו בני

כל מה שעשיתי לא עשיתי אלא בשבילכם 

“… En G’d zal tegen hen zeggen: Mijn kinderen, wees niet bang! Alles wat Ik doe, doe ik alleen voor jou! Waarom ben je bang? Wees niet bang – de tijd van uw verlossing is aangebroken! ”

Yalkoet Shimoni Yeshayahu 60. Lees verder… hier   hier het zijn blogs van een paar jaar geleden, maar nog even actueel.

Over de schrijver

Reply