hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Helpen in de tandartskliniek: vooral werken aan jezelf

Nee, Jad Ezra is niet voor iedereen en ook Jad Ezra’s tandartsklinieken niet. Klinkt heel vreemd, maar ik zal het je even uitleggen.

Ongeveer 35 jaar geleden kwam ik voor het eerst met Jad Ezra in aanmerking. Een vriendin van mij vroeg mij of ik geinteresseerd was om een bijzondere rabbijn te ontmoeten. Natuurlijk was ik geinteresseerd omdat het altijd de moeite waard is om een zegen voor succes in je leven te ontvangen (daarover een andere keer meer).

Het was Rabbijn Asher Freund, de oprichter van Jad Ezra. Hij wilde natuurlijk weten wie ik was en waar ik vandaan kwam en meteen daarna begon hij te vertellen hoe belangrijk het is te weten hoe je moet leven.
“Als je weet hoe je moet leven dan ben je gelukkig. Iedereen wil gelukkig zijn. Geluk bereik je door het juiste “state of mind” te hebben en dat is hetgene wat ik je wil leren”. Zei Reb Asher zoals hij door iedereen genoemd werd.

אין אדם נוקף אצבע למטה עד אשר גוזרים עליו מלמעלה
“Een mens kan zijn vinger niet bewegen tenzij dit door G’d is toegestaan” (Choellien 7 B).

“Een mens kan zijn vinger niet bewegen tenzij dit door G’d is toegestaan”, staat in Choellien 7 B. Dit moet je niet alleen weten, maar je moet dit beleven. Hoe je dit moet doen? Dat zal ik je leren als je dat wilt, kom terug en dan praten we verder”, zei de rabbijn.

De uitstraling van Rav Asher was heel bijzonder, hij had een enorme liefde voor zijn medemens en dag en nacht kwamen mensen bij hem voor advies op alle gebieden, zoals geld, gezondheid, succes, huwelijken enz.
Ik ging terug om meer te horen van wat deze bijzondere rabbijn te vertellen had. De tweede keer dat ik kwam zei hij: “ik weet dat je hier pas bent komen wonen, ik wil je een baan aanbieden. Een paar maanden geleden heb ik een tandartskliniek geopend voor de armen en daar heb ik iemand nodig die meehelpt als tandartsassistente en secretaresse en al het bijkomstige werk”.

Ik dacht natuurlijk: wow, ik ben echt geschikt en super capabel dat hij mij vraagt te helpen bij de opbouw van de kliniek. Mijn ego en trots kende geen grenzen. Ik begon in Jad Ezra’s tandartskliniek te werken.
We begonnen met een Russische tandarts dr. Pesja Segal en langzaam werden er meer tandartsen en assistentes aangenomen en kliniek breidde uit.

Ik had mij helemaal niet gerealiseerd dat de rabbijn mij heeft aangenomen om een levensles te leren. Maanden later begon ik mij te realiseren dat het werk in de tandartskliniek eigenlijk een bijkomstigheid was omdat de rabbijn mij iets heel anders wilde leren. Hij gebruikte de kliniek om mij de mogelijkheid te geven om de elementen van geluk te leren.

Mijn ego en trots maakten al snel plaats voor het idee dat eigenlijk de kliniek voor mij en alle andere medewerkers de basis vormde voor een unieke leerschool waarin we mochten leren dat je enorm dankbaar moet zijn in je leven, omdat alles een chessed is van G’d. Ego en trots is irrelevant de eigenschappen die wij steeds opzij moeten zetten.

Deze leerschool geldt voor iedereen die deel heeft in Jad Ezra’s activiteiten. De tandartsen ervaren dit ook en daarom blijven ze jarenlang doorwerken in de kliniek. Je leert geduld te hebben met de lastige patiënten en met elkaar. Je moet leren taken uitvoeren die niet helemaal jou taak zijn. Leren medelijden te hebben met hen die pijn hebben of die bang zijn voor de tandarts. Uiteindelijk leer je dat je je pink niet kunt bewegen tenzij dit bepaald is door G’d en dit is de ware weg naar geluk in je leven.

Als je je niet in deze ideeën kunt vinden dan is Jad Ezra’s tandartskliniek niet de plek waar je moet zijn.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply