hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Bloedmaan

Bijgewerkt 18-01-2019

Ik heb al eerder een blog geschreven over de betekenis van een bloed maan zie de link. De bloed maan heeft met de uiteindelijke verlossing van het Joodse volk in verband gebracht.

De Profeet Jesaja  zegt in de Naam van Hasjem: “B’ito, in zijn tijd, achishena, ik zal het haasten” (Jesaja 60:22). Rasji legt uit dat als de Joden  het verdienen, dan zal de Verlossing bespoedigd worden. Maar als ze niet verdienen, dan gebeurt het hoe dan ook op de afgesproken tijd.

Rabbijn  Shalom Arush heeft  uitgelegd dat een ‘gehaaste’ verlossing een barmhartige en vreugdevolle verlossing zal zijn, terwijl een ‘in die tijd’ verlossing waarschijnlijk  een van oorlogen en vetes zal zijn, G’d bewaar.

De Gemara (gefotokopieerd, hierboven) in traktaat Soeka 29a vertelt ons dat een maansverduistering een bloed-maan geen goed teken is voor Israël, vooral wanneer de verduistering alleen in het oosten en niet in het westen  zal worden gezien. De datum  van de eclips valt op Toe Besjwat het nieuwjaar van de bomen.

De bloedmaan is in de nacht van dinsdag op woensdag voor zonsopgang te zien in de Verenigde Staten, en voor zonsondergang in het Midden-Oosten, Azië, Oost-Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Wat verwachten we? Moeilijke tijdingen zoals de Talmoed in het traktaat Soeka zegt. Of wachten ons of goede tijdingen zoals de Talmoed in het traktaat dat Taanit vertelt?

De voortzetting van de Talmoed in het traktaat Soeka beantwoordt die vraag en zegt:

” Als de Joden de wil van G’d uitvoeren dan hoeven zij zich geen zorgen te maken over hemelse voortekenen.”

Zo zegt Hasjem: ‘Wees niet bang door de tekenen van de hemel’ (Jeremia 10 : 2)

 

“Als we tot inkeer komen (tesjoewa doen) en onszelf in emoena (vertrouwen in G’d) versterken, dan is er niets om je zorgen over te maken”.

“Daarom moet emoena zo wijd mogelijk te verspreid worden” Volgens de woorden van Rabbijn Shalom Arush.

 

 

Bron: Blog Lazer beams

 

 

Over de schrijver

Reply