nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Opnieuw een bloedmaan in Israël

Ik heb al eerder een blog geschreven over de betekenis van een bloed maan zie de link. De bloed maan heeft met de uiteindelijke verlossing van het Joodse volk in verband gebracht.

De bloed maan zal in Saoedi-Arabië, Iran, Syrië  en Israël  te zien zijn en het gaat om een totale maansverduistering, de langste van de eeuw.

De verduistering  zal op 27-28 juli 2018 of 15-16 Av, 5778 op de Hebreeuwse kalender te zien zijn .

Deze maansverduistering valt op dezelfde datum als een profetie van Jesaja’s.

De Profeet Jesaja  zegt in de Naam van Hasjem: “B’ito, in zijn tijd, achishena, ik zal het haasten” (Jesaja 60:22). Rasji legt uit dat als de Joden  het verdienen, dan zal de Verlossing bespoedigd worden. Maar als ze niet verdienen, dan gebeurt het hoe dan ook op de afgesproken tijd.

Rabbijn  Shalom Arush heeft  uitgelegd dat een ‘gehaaste’ verlossing een barmhartige en vreugdevolle verlossing zal zijn, terwijl een ‘in die tijd’ verlossing waarschijnlijk  een van oorlogen en vetes zal zijn, G’d bewaar.

De Gemara (gefotokopieerd, hierboven) in traktaat Soeka 29a vertelt ons dat een maansverduistering een bloed-maan geen goed teken is voor Israël, vooral wanneer de verduistering alleen in het oosten en niet in het westen  zal worden gezien. De datum  van de eclips valt op 27-28 juli aanstaande.

Toch vertelt de Gemara in traktaat Taanit 26b ons dat de 15e Av (dat dit jaar op vrijdag 27 juli 2018) de beste dag van het jaar is voor het Joodse volk.

Wat meer is, zaterdag 28 juli 2018 is “Shabbat Nachamu” dit jaar, de shabbat van troost, de sjabat wanneer Hasjem zijn volk troost op de Shabbat na de  treurdag van 9 Av.

 

Wat verwachten we? Moeilijke tijdingen zoals de Talmoed in het traktaat Soeka zegt. Of wachten ons of goede tijdingen zoals de Talmoed in het traktaat dat Taanit vertelt?

De voortzetting van de Talmoed in het traktaat Soeka beantwoordt die vraag en zegt:

” Als de Joden de wil van G’d uitvoeren dan hoeven zij zich geen zorgen te maken over hemelse voortekenen.”

Zo zegt Hasjem: ‘Wees niet bang door de tekenen van de hemel’ (Jeremia 10 : 2)

 

“Als we tot inkeer komen (tesjoewa doen) en onszelf in emoena (vertrouwen in G’d) versterken, dan is er niets om je zorgen over te maken”.

“Daarom moet emoena zo wijd mogelijk te verspreid worden” Volgens de woorden van Rabbijn Shalom Arush.

De duur van de maansverduistering is 6 uur en 13 minuten. Dit is zoals we allemaal weten gelijk aan de 613 geboden van de Thora.

Toevallig?…Nee hoor toeval bestaat niet.

We hebben nog even de tijd…maar dan weet je het alvast.

Bron: Blog Lazer beams

 

 

Over de schrijver

Reply