hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De bron van Mirjam in het Meer van Tiberias.

De Thora vertelt ons in de parasha van deze week Chukat over het overlijden van Mirjam de zuster van Mosje. In de verdienste van Mirjam heeft het Joodse volk veertig jaar lang in de woestijn water kunnen drinken uit ‘de bron van Mirjam’. Zoals de Joodse verklaarders zeggen is de bron van Mirjam tot op de dag van vandaag in het meer van Tiberias.

Bron van zegen:

Rabbijn Chaim Vital* (1543 – 1620) was geboren en getogen in Safed. Na zijn Bar Mitswa, studeerde hij Thora bij rabbijn  Moshe Alshich. Op een dag ging Rabbijn Josef Karo naar Rabbijn Alsheich om  hem te vertellen over de capaciteiten van Chaim Vital.

Rabbijn Josef Karo zei: “Je student Chaim is een bijzondere jongeman. In de naam van de Maggid, de hemelse leraar die naar mij toe komt, verzoek ik je heel voorzichtig te zijn en toezicht te houden op elke onderdeel van zijn ontwikkeling, vooral wat betreft zijn Thora studie.”

Chaim Vital begon al snel  de mystieke kant van de Thora te bestuderen en leerde graag de Zohar.

Na verloop van tijd werd hij ingewijd in de selecte kring van Rabbi Moshe Cordevero’s leerlingen.

Toen hij in 1570 begon te studeren bij Rabbi Yitzchak Luria, de heilige Ari, stelde zijn leraar een tweevoudig programma dat hij voortdurend moest volgen.

De eerste programma was  dat hij zich altijd moest weten te beheersen tegen zijn slechte karaktereigenschappen. Hij mocht nooit boos, gedeprimeerd, hooghartig of ongeduldig worden. Hij moest altijd bescheiden zijn, gevuld met innerlijke vreugde en angst voor zonde.

Het tweede programma  was de volgorde van studie, hij had een gedetailleerd curriculum. Elke dag moest hij Thora, Mishna, Talmoed en Kabbala (Mystiek) bestuderen, vooral de Zohar.

Rabbi Luria benadrukte dat het vermogen van de mens om de spirituele ladder te beklimmen sterk afhankelijk is van iemands kavana (intentie), zijn intenties en concentratie.

Afgezien van de noodzakelijke concentratie en intentie bij het vervullen van een mitswa (gebod)moest hij zich ook concentreren op de zegeningen die over het eten worden gezegd.

Alle voedingsmiddelen, zo legde hij uit, bezitten een heilige vonk maar ook ongunstige spirituele krachten (kelipot) die ‘verlangen’ om een ​​negatief effect op de eter te creëren.

Alleen door de zegening met de juiste kavana te reciteren, kan iemand die negatieve invloed opheffen, waardoor zijn lichaam wordt gereinigd en iemands gedachten worden gereinigd.

Rabbi Chaim kon al die niet wijsheid bevatten

De intensiteit van hun leren, de enorme hoeveelheid en complexiteit begon Rabbi Vital te beïnvloeden, hij kon niet alle wijsheid bevatten.

Zijn situatie verslechterde en rabbi Chaim ging naar zijn leraar rabbijn Luria om over zijn problemen te praten. Rabbijn Luria zei dat hij zich geen zorgen hoefde te maken want hij had een goede oplossing.

De bron van Mirjam

Ze reisden naar Tiberias en liepen door de stad tot ze bij het vissershaventje aan de oever van de Kinneret (Zee van Galilea) aankwamen. Daar huurden zij een klein bootje en roeiden zuidwaarts in het meer in de richting van het graf van Rabbi Meir Baal HaNess.

Rabbijn Luria  stopte de boot en zocht iets in het water. Toen hij de plek vond, liet hij een fles zakken en vulde deze met water.

“Drink dit!” Zei hij aan zijn leerling rabbijn Chaim.

“Dit is het water van de bron van Miriam waaruit onze voorouders in de wildernis gedronken hebben: Het Joodse volk in de woestijn werd de generatie van wetenschap genoemd en als je dit water hebt gedronken dan zal het je genezen en zal je niets vergeten wat ik je leer.”

Vanaf die dag begreep Rabbi Chaim Vital de wijsheid van het kabbalistische systeem van zijn leraar en werd hij de voornaamste verspreider van de Kabbala, in de vorm van de Kitvey Ari- “Geschriften van de Ari”, de belangrijke geschriften van de heilige Ari z”l.

* Rabbijn Chaim Vital (1543 – 1620) Student van Rabbijnen Moshe Alsheich en Moshe Cordevero, maar vooral bekend als de belangrijkste leerling van Rabbi Yitzchak Luria en de gezaghebbende schrijver van zijn doctrines, zoals geschreven in het boek Etz Chaim (“Tree of Life”) . Pri Etz Chaim (“Fruit of the Tree of Life”) en Shmoneh Sha’arim (“Acht poorten”). Verder heeft hij nog meerdere boeken geschreven.

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Hannie Beantwoorden

Reply