hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De Joden zijn aan het tellen ‘Omer tellen’, waarom?

Vanaf de tweede dag van Pesach tot de dag voor de feestdag van Sjawoe’ot (het Wekenfeest) houdt het Joodse volk zich bezig met een unieke mitswa (opdracht) genaamd Sefirat HaOmer (het tellen van de Omer).

Vajikra (Leviticus) 23:15

טו  וּסְפַרְתֶּם לָכֶם, מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת, מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם, אֶת-עֹמֶר הַתְּנוּפָה:  שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת, תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה.

15 En je zal tellen vanaf de dag na het feest van de dag waarop jij de “Omer van beweging” brengt, zodat het zeven volle weken zijn.

De Thora beveelt ons dat we gedurende deze tijd en elk jaar opnieuw  zeven volledige weken geteld zullen worden, een totaal van 49 dagen.

Aan het einde van deze periode van zeven weken wordt Shawoe’ot gevierd, dit betekent ‘weken’.

Deze telling is een mitswa, die elke avond (na donker) plaatsvindt, het wordt  voorafgegaan door een zegen. We mogen de zegening alleen reciteren als we geen enkele dag gemist hebben (als je het vergeten was bijvoorbeeld).

In de tijden van de Tempel, werden aan het begin van de Omer-telling en tijdens de daaropvolgende feestdag van Sjawoe’ot speciale graanoffers gebracht. Deze offers werden in verschillende richtingen bewogen, vergelijkbaar met hoe de lulav wordt bewogen tijdens Soekot (Loofhuttenfeest), om de alomvattende aanwezigheid van G-d te demonstreren.

Waarom wordt er nog steeds geteld ook in 2018?

De belangrijkste reden hiervoor is dat het Joodse volk zijn enthousiasme toont om binnenkort de Thora te mogen ontvangen tijdens Shawoe’ot. Net zoals een kind de dagen telt tot het einde van de school of zijn  verjaardag.

We leren ook dat deze periode is bedoeld om onszelf geestelijk voor te bereiden en te verfijnen. Toen het Joodse volk bijna 3400 jaar geleden in Egypte was, hadden ze veel van de immorele wegen van het Egyptische volk geleerd.

De Joden waren gezonken tot een ongekend niveau van geestelijke verontreiniging en stonden aan de rand van vernietiging. Op het laatste moment werden de kinderen van Israël op wonderbaarlijke wijze verlost. Ze ondergingen een geestelijke wedergeboorte en groeiden heel snel op naar de heiligste mentale staat die ze ooit hadden bereikt. Ze waren in feite zo heilig dat ze werden vergeleken met engelen toen ze aan de voet van de berg Sinai stonden om de Torah te ontvangen.

Het was gedurende de periode van 49 dagen dat ze een radicale verandering ondergingen. Van de laagste dieptepunten tot de hoogste hoogten in slechts zeven weken!

De geboden van de Thora zijn niet alleen bedoeld als onze geschiedenis, maar vertegenwoordigen de voortdurende levensles voor elke Jood en elk mens.

De les die wij leren van de Omer telling:

Het is specifiek in deze tijd dat we ernaar streven om geestelijk te groeien. De Torah staat ons niet toe om tevreden te zijn met ons huidige niveau van spiritualiteit. In plaats daarvan vertelt het ons om hoge doelen voor jezelf te stellen en vervolgens methodisch ernaar te streven om dit doel te bereiken.

De groei die zich gedurende deze tijd voordoet, lijkt op een marathon. We trainen onszelf en proberen elke dag te verbeteren totdat we de dag bereiken dat we opnieuw de Thora mogen ontvangen. In dit proces kijken we diep in onszelf en werken aan al onze negatieve eigenschappen. Als we worden uitgedaagd op het gebied van vriendelijke daden, doen we er alles aan om meer liefdadigheidswerken te doen. Als we tekortschieten op het gebied van rechtvaardigheid, houden we onszelf aan de hoogst mogelijke normen en zijn veeleisend en veeleisend aan ons persoonlijk gedrag en onze gewoonten.

 

Over de schrijver

Eén reactie

  1. G.L. van Laar Beantwoorden

Reply