hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Wat is Pesach? 

Tijdens Pesach herdenkt het Joodse volk  de uittocht uit de slavernij in Egypte. De Thora spreekt over Pesach allereerst over het oude  Pesachoffer (paaslam); er wordt ook gezegd dat het verwijst naar het idee dat G’d over de huizen trok (Pasach) van de Joden tijdens de 10e plaag bij de Egyptenaren, de dood van de eerstgeborenen.

Het Pesachfeest is  de viering van vrijheid, en het verhaal van de uittocht uit Egypte, de geboorte van het Joodse volk.

Hoe wordt Pesach gevierd?

Pesach wordt gedurende zeven dagen in Israël en acht dagen buiten Israël gevierd. De belangrijkste gebeurtenis van het Pesachfeest is de seider (letterlijk: “orde”), een feestmaaltijd waarin de haggada (verhaal van de exodus en gerelateerde teksten) in een vaste volgorde wordt gelezen.

Tijdens het hele Pesachfeest is het verboden om gezuurde produkten (zoals brood, pasta, enz.) Te eten. De reden hiervoor is dat de Joodse traditie stelt dat de Joden in hun haast om te ontsnappen uit Egypte niet genoeg tijd hadden om te wachten tot het brood zou rijzen. In plaats daarvan aten ze matzes, ongezuurd brood.

Een onderdeel van de Pesach-seder is  het verbergen van de afikoman (de helft van een matze die tussen de twee andere matzes ​​bewaard wordt tijdens de seider). De kinderen verstoppen het Afikoman (de matze) en als de ouder het vind dan krijgen zij een cadeau. Dit is om de kinderen wakker te houden tijdens deze lange en belangrijke avond van lezen en leren over de geschiedenis van het ontstaan van het Joodse volk.

De belangrijkste voorbereiding van het Pesachfeest is het schoonmaken van elke hoek van je huis en het verwijderen van produkten die gezuurd zijn (zoals koekjes, brood e.d.), dit heet  chameets. De dag voorafgaande aan de seideravond wordt het chameets wat over is en gevonden, verbrand. Chameets kan je ook opruimen en het opbergen om het vervolgens te verkopen aan een niet jood tijdens de hele week van Pesach.

Welke soorten voedsel worden er tijdens Pesach gegeten?

 

 

 

 

 

De Pesachmaaltijden  zijn bijzonder omdat, afgezien van de gebruikelijke regels om kosjer te zijn, er speciale regels zijn voor het bereiden van voedsel dat kosjer is voor Pesach.  Natuurlijk zijn de matzes een centraal onderdeel van de seider en van de Pesach maaltijden tijdens de hele week van het feest. Tijdens de seider zijn er tientallen symbolen van het eten:

Maror (bittere kruiden, meestal mierikswortel, een herinnering aan de bitterheid van slavernij).

Zout water (symboliseert de tranen van de slaven).

Charoset (zoete pasta gemaakt van fruit en noten, symboliseert het cement die de slaven gebruikten om de Egyptische steden te bouwen).

Ze’ro’a  (beentje dat het Pesachoffer symboliseert).

Beetza (hardgekookt ei, symbolisch voor leven en geboorte, de cirkel van ons bestaan).

Karpas (een groene bladgroente, meestal een stuk sla dit symboliseert hoop en verlossing).

Het is verplicht om vier bekers wijn te drinken tijdens de  seider. 

(wordt vervolgd)

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Hoekstra okke Beantwoorden

Reply