hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De seider, waar hebben ze het over?

De Seider bestaat uit 15 delen, wat overeenkomt met de vijftien treden om de Tempel binnen te gaan. Onze wijzen zeggen dat onze tafel als een altaar is en dit geldt zeker op de seideravond. De familie/vrienden tafel functioneert als  hulpmiddel om nieuwe spirituele hoogten te bereiken. Op dezelfde manier, net zoals de tempel het Joodse volk hielp om de G’ddelijke Orde in de wereld te voelen. Zo is het ook met de seider het Hebreeuwse woord voor orde, een herinnering dat Hasjeem de alles bepaalt.

Maharal

Waarom noemen wij het feest Pesach, terwijl de Thora het uitsluitend ‘Chag Hamatzot’ het feest van de matzes noemt?

Rav Chaim Volozhiner legt het als volgt uit: Het woord Matzot (matzes) en het woord Mitzwot (opdrachten van de Thora) zijn precies hetzelfde geschreven in het Hebreeuws. Zo kan ‘Chag HaMatzot’ (het feest van de matzes) worden gelezen als ‘Chag Ha Mitswot’ (het feest van de mitswot=opdrachten van G’d), dit betekent dat door het verlaten van Egypte en het ontvangen van de Thora, het Joodse Volk nu de mogelijkheid heeft om grote beloningen te ontvangen door het doen van de mitswot. Pesach betekent daarentegen het Pasach: G’d  ‘trok over’ de huizen van het Joodse volk. Door het Pesach te noemen, benadrukken we het goede dat G’d voor het Joodse volk heeft gedaan. Onze Wijzen leren ons om G’d niet te dienen met het oog op een beloning; het is beter Hem te dienen uit een gevoel van liefde en dankbaarheid. Door het Pesach te noemen benadrukken we de zegen  die elke Mitzva brengt  en concentreren we ons op het goede dat G’d voor ons heeft gedaan. (Rabbijn Reuven Lauffer )

Over de schrijver

Reply