hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Sorry, ik heb mij vergist

Mozes heeft  Betzaleel de opdracht gegeven om de voorwerpen van het Tabernakel te bouwen om vervolgens het Tabernakel  te bouwen.

Betzalel, een veel jongere man (volgens sommigen, slechts 13 jaar oud), heeft Mozes gezegd dat het beter is om eerst het Tabernakel te bouwen en daarna de voorwerpen.

“Wie maakt meubels voordat hij een huis heeft?” zei hij tegen Mozes.

In de oude wereld was het niet zo’n slim idee om je verschil van mening te tonen met een regerend staatshoofd.

Als je het hoofd uitdaagde, verloor je meestal je hoofd. Echter (en we zien dit vele malen met Mozes), gebeurde het tegenovergestelde.

Mozes gaf toe dat hij een fout had gemaakt en zei dit publiekelijk. Het vergt een enorme kracht van karakter om te kunnen toegeven dat je een fout hebt gemaakt, vooral in het openbaar.

Meestal is onze ego groter dan het verlangen naar de waarheid (Emet). We zijn bereid onze mening te verdedigen zelfs als we weten dat wij ongelijk hebben. Jammer dat de woorden “sorry ik heb mij vergist” zo zelden en met moeite gezegd worden.

Als je je ongelijk toegeeft dan geeft dat enorme kracht aan je eigen persoonlijke integriteit. Het wekt zelfs vertrouwen in anderen dat je een integer mens bent.

Wanneer je accepteert dat je ongelijk hebt, heb je niet alleen iets nieuws geleerd, maar je ervaart ook de goede eigenschap van nederigheid.

“Mozes was niet bang om fout te zijn.” Hij erkende dat geen mens onfeilbaar is en toen hij zijn fouten maakte  verbeterde hij  zichzelf meteen en ging weer aan het werk.

 

 

 

Over de schrijver

Reply