hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Even eten…

“Ik heb trek”, dacht ik na een dag in Jad Ezra vergaderd te hebben. Niet vergeten, het is anderhalve week voor Pesach de meeste huizen hebben geen keuken beschikbaar waar je even je maaltijd kan voorbereiden, mijn huis  ook niet. De keukens worden helemaal schoongemaakt en elk kruimeltje brood en koek wordt verwijderd. Het eten is min of meer op, boodschappen voor Pesach heb ik nog niet gedaan dus je bent blij met iedereen die je wat te eten  aanbiedt.

Ik was in de buurt van Jad Ezra’s soepkeuken en omdat wij een donatie hebben binnengekregen voor soepkeuken wilde ik dat even gaan bespreken. Het was twee uur wetende dat ik thuis niet echt iets te eten heb. De realiteit van de pre Pesach situatie. Niet echt opbeurend vooral als je honger hebt.

Ik  loop Jad Ezra’s soepkeuken binnen en een heerlijke geur komt mij tegemoet. Ik vroeg of Miriam, degene die verantwoordelijk is voor het interieur, aanwezig was, maar jammer genoeg die was er niet ze zou pas later komen.

Toen zei Nechama die bezig was het eten uit te delen of ik ook wilde eten en mijn antwoord was “ja natuurlijk!” Vervolgens kreeg ik een lekker bord groentesoep en heerlijke kippevleugeltjes met groente en rijst. Het was een koningsmaal, heerlijk. Nee ik bedoel echt lekker, het waren gebraden kippevleugeltjes met roerbakgroente.

Ik moet je wel eerlijk toegeven dat het heel gezellig was. Het was een samensmelten tussen de arme sloebers en Jad Ezra’s vrijwilligers. Iedereen had wat te vertellen en we hebben veel gelachen.

Ik was klaar met eten en ik dacht dat ik net zoals de anderen gewoon op kon staan, iedereen netjes bedanken en wegwezen want ik heb thuis nog veel werk te doen.

Maar nee hoor, Nechama ziet dat ik weg wil gaan en roept: “Hee Lea waar ga je naartoe, je moet de vloer nog aanvegen!”. Alle andere aanwezigen vertrokken langzaam maar zeker.

Ik kon er dus niet onderuit, ik probeerde het wel. De vrijwilligers en medewerkers van Jad Ezra moeten hun handen uit de mouwen  steken zodat de soepkeuken helemaal schoon en netjes is en vooral blijft. Dus ik de vloer aanvegen. Er was ook een oud vrouwtje die moeilijk ter been was en zij hielp ook  mee. Zij begon alvast de groente te schillen voor het avondeten.

Tijdens elke maaltijd komen er zestig mensen dus per dag gaat het om 180 personen die komen genieten van het eten en de gezelligheid. Ik ken Jad Ezra al jaren en ben nog steeds onder de indruk.

 

 

 

 

Over de schrijver

Reply