hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De kleine letters zijn belangrijk

De maand Nissan begint. Een nieuw begin, de lente, Pesach het feest van de geboorte van het Joodse volk, het feest van de vrijheid.  Er wordt ook een begin gemaakt met lezen van het boek Vajikra (Leviticus).

Het boek Vejikra (Leviticus) heet Torat Cohanim, de leer van de priesters. Het is het midden van de Thora, het moeilijkste boek om te leren. Het zijn ingewikkelde regels met veel uitleg in de Mondeling Leer. Bereeshiet (Genesis) heeft veel verhalen vergeleken met Vajikra. De maand Nissan is de eerste maand van het jaar, de maand die wordt aangegeven in de Thora. Deze aanstaande sjabat is een sjabat van vernieuwing. Misschien is dat ook de reden dat Vajikra (en toen riep) het eerste woord met een kleine alef geschreven moest worden.

Nissan is de maand (hachodesh hazeh lachem..) van de geboorte van het Joodse volk. Als het joodse volk geboren wordt dan wordt Vajikra gelezen met het eerste woord dat geschreven is met een kleine alef וַיִּקְרָא, wat heeft dit met het volk Israel te maken?

Om ons te leren dat Moshe  een heel bescheiden mens was. Daarom is de alef klein geschreven.

Vajikra begint dat G’d vanuit het nieuwe Tabernakel voor het eerst spreekt met Mosje. G’d roept Moshe, anderen hebben de roep van G’d niet kunnen horen, maar door Mosje’s bescheidenheid was hij instaat om hele hoge spirituele hoogten te bereiken. Het volk zag dat Moshe naar het Tabernakel ging want hij en alleen hij hoorde dat G’d hem riep.

Zo vertelt ons de midrash dat de twee zonen van Aharon de hogepriester, Nadav en Avihoe hetzelfde dachten te doen als Moshe. Zij gingen ook naar het Tabernakel om een offer te brengen, want zij dachten dat als Moshe kan gaan dan kunnen wij dat ook, met alle goede intenties. Het verschil was dat Moshe de roep van G’d hoorde en de zonen van Aharon dit op eigen intiatief wilden doen. Ze hebben het met de dood moeten bekopen.

De bedoeling van de Thora is om ons bescheidenheid te leren. Net zoals de spirituele hoogten die een mens kan bereiken oneindig is, zo is ook het werken aan jezelf, jezelf te leren bescheiden te zijn een oneindig werk.

 

Over de schrijver

Reply