hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Waarom wordt het Tabernakel dat we vandaag niet eens hebben zo uitgebreid beschreven?

Rabbijn Jehoshua Heller schrijft dat het lichaam van een mens uit vele ‘kamers’ bestaat. Het lichaam van de mens kan je vergelijken met het Tabernakel. Het hele Tabernakel is gereflecteerd in het menselijk gezicht en het lichaam.

Het Tabernakel bestond uit drie delen: het Kodesj Hakedoshim (het Allerheiligste), het Heilige en het Voorhof.

Waar is de plek van het Allerheiligste in ons lichaam? De hersenen.

De hersenen bestaan uit drie membranen. Net zoals de Heilige Ark in het Allerheiligen uit drie kisten bestond. Twee gouden kisten en een van hout.

Het voorhoofd van de mens is het Allerheiligste, daarom droeg de hoge priester de Tzietz (gouden plaat) op zijn voorhoofd. Er stond op de Tzietz (gouden plaat) geschreven “Kodesh L’Hashem” (Heilig voor G’d). Het voorhoofd is het schild van het Allerheiligste. Daar is de G’ddelijk Aanwezigheid, die is in de hersenen.

Onder het voorhoofd zijn de ogen, neus en mond.  Dit is het Heilige gedeelte van het Tabernakel. In dit deel stonden Altaar Haketoret (altaar van het reukoffer), de gouden tafel en de Menora. Het altaar moest  tussen de Menora en de tafel staan. Het altaar stond een beetje lager omdat de menorah en tafel elkaar moesten ‘zien’. Net zoals  twee ogen. Als onze neus te hoog was dan zou dat onze visie belemmeren, zo is het met de  locatie van de Menora, altaar en tafel in het Tabernakel. De menora symboliseert onze ogen.

Het altaar van het reukoffer (Ketoret). Het reukoffer symboliseert logisch de neus. De gouden tafel symboliseert de mond, want daar werden elke week de broden gezet.

De chatzeer dat is te vergelijken met rest van het lichaam. In de chatzeer staan de Altaar van Haoleh en het koperen altaar. De offers die men mocht eten.

Deze overeenkomsten zijn ons te leren om ervoor te zorgen dat wij ons leven zo ‘puur’ mogelijk zullen leven.

Het Tabernakel is ervoor om je een idee te geven hoe heilig het menselijk lichaam is, daarom moest het in elk detail beschreven worden.

Bron: Rabbijn Daniel Glatstein

 

Over de schrijver

2 reacties

  1. Randolph Beantwoorden
    • Lea Farkash Beantwoorden

Reply