hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Jitro: Atheïsme niet genoemd – Vrouwen eerst

De parasha (afdeling) van de Thora die deze week wordt gelezen in de synagogen over de hele wereld is Jitro, hierin worden de tien geboden beschreven.

Tien geboden:

Waarom wordt het atheïsme niet specifiek genoemd als verbod bij de tien geboden?

Lo jiejeh elokim acherim al panaj – Je zal geen andere goden in Mijn Aangezicht hebben. Waarom is er geen verbod op het atheïsme?

Elk mens heeft een god, dit kan verschillende dingen zijn zoals eer, macht, geld, begeerte enz. Dit is de reden dat de Thora het dienen van andere goden heeft verboden.

(Rabbi J.B. Soloveitchik)

 

Natuurlijk zijn het de vrouwen

De uitdrukking die G’d gebruikt om de vrouwen van het Joodse volk aan te spreken tijdens het geven van de Thora is “Huis van Jacob”.
De “Kinderen van Israël” verwijst naar de mannen. Toen G’d de Thora gaf, zei Hij tegen Mozes dat hij eerst de vrouwen benaderde en pas daarna de mannen.

De reden hiervoor is dat de uittocht uit Egypte gebeurde in de verdienste van de rechtschapen vrouwen (tsadikot) van die generatie. Toen G’d de Thora gaf, kwamen  de vrouwen eerst.

De Midrash zegt: “Alle generaties worden verlost in de verdienste van de rechtschapen vrouwen van hun generatie.”

Zo zijn het de vrouwen die als eerste de wonderlijke leringen van Mashiach mogen ontvangen.

(De Lubavitcher Rebbe)

Over de schrijver

Reply