hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 2)

Een helpende hand voor elke medewerker en vrijwilliger

Hoe werkt het? In de tachtiger jaren kwamen Joden vanuit Rusland naar Israël. Het was na de val van het communisme in Rusland en vele Joden die het land niet uit mochten konden eindelijk hun droom waarmaken en ze immigreerden naar Israël.

De eerste tandartsen van de kliniek waren Russische Joden. Ze kwamen als nieuwe immigranten en moesten al hun eigendommen in Rusland achterlaten. Een nieuw begin voor velen van hen. Er waren veel struikelblokken op hun weg. Integratie binnen Israëlische samenleving, het wennen aan democratie (aan goede dingen wen je snel). Beheersing van de taal is natuurlijk een eerste voorwaarde wil je als tandarts te werk gaan. De Russische tandartsen die voor Jad Ezra werken kwamen net uit de oelpan met een kleine basiskennis van het Hebreeuws.

Jad Ezra heeft deze tandartsen werk gegeven en ervaren tandartsassistentes naast hen gezet die alles in detail en goed ivriet wisten uit te leggen aan de patiënten. Hetzelfde gold natuurlijk ook voor de tandartsen uit Engeland, Frankrijk en Amerika, die niet lang daarna ook werkzaam waren in de Jad Ezra klinieken. Deze tandartsen waren ook nieuwe immigranten maar hadden wat minder moeilijkheden omdat veel mensen engels kunnen spreken.

Chessed (liefdadigheid) met de medewerkers

Een voorbeeld van de chessed (liefdadigheid) van Jad Ezra. Er kwam jonge vrouw een net afgestudeerde tandarts als nieuwe immigrante uit Argentinië. Ik zal haar dokter Mirjam noemen.
Dokter Mirjam was aangenomen als tandarts in Jad Ezra’s tandartskliniek. Een jonge vrouw die haar toekomst in Israël zag. Haar Ivriet was niet zo heel erg goed, maar dat was niet zozeer een probleem. Haar probleem was wel dat ze heel erg stotterde. Mirjam had moeite met elk woord en elke zin die ze moest zeggen. Een dubbele taalbarrière: gebrekkig Hebreeuws en stotteren.

Wat voor kansen zou zij hebben als tandarts? Een moedige jonge vrouw die alleen naar Israël is gekomen om haar toekomst hier op te bouwen. Ik zou bijna zeggen dat zij bij uitstek een goede kandidate was om bij Jad Ezra te werken want daar is Jad Ezra voor bedoeld. Anderen helpen en tegelijkertijd de medewerkers helpen. Chessed (liefdadigheid) in de meest bijzondere vorm.

Mirjam begon te werken als tandarts. Ze was een heel goede tandarts. Natuurlijk was de bespreking met de patiënten een beetje een probleem. De patiënten begrepen al gauw dat ze wat geduld moesten hebben terwijl er ook een ervaren assistente bij zat om alles uit te leggen.

Dokter Mirjam heeft zeker vijf jaar in de kliniek gewerkt. De patiënten en de medewerkers gingen met veel geduld met haar om. In de loop van de tijd sprak zij goed Ivriet maar het meest wonderlijke was dat zij ook haar stotteren meester was geworden. Na vijf jaar heeft zij de kliniek verlaten omdat zij ging trouwen met een man die in Samaria woont en de afstand om naar te kliniek in Jeruzalem te komen te ver weg was.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply