hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien.

Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee rekening moet houden dat Israël een land in oorlog is. Heel veel geld gaat naar het leger. Daardoor blijft maar weinig geld over voor de sociale zorg van de arme inwoners van Israël.

Tandartszorg

De oprichter van Jad Ezra, rav Asher Freund zt”l, heeft de taak van sociale zorg voor armen en zieken al vóór de oprichting van de staat op zich genomen. Waar zorg ontbrak daar vulde hij het in. Zo was er een groot gebrek aan tandartszorg. De tandartsen waren onbetaalbaar voor de armen, dus was er alle reden voor de oprichting van een kliniek. Niet zomaar een kliniek, nee de kliniek moest op het niveau van service zijn dat gelijk stond aan een privékliniek. Zo staan de Jad Ezra klinieken tot op de dag van vandaag bekend voor de goedkope prijzen en service zoals je dat bij een privétandarts zou krijgen.

In 1980 werd de eerst kliniek opgericht, de kliniek bestond het eerst jaar uit één tandartsunit, maar al gauw bleek dat er grote vraag was naar behandelingen dus kwamen een tweede en derde unit er al gauw bij. In 1987 is een tweede kliniek van Jad Ezra geopend in de wijk Bajit Vegan in Jeruzalem. Daar staan twee units.
De klinieken zijn open van half negen ‘s ochtends tot ‘s avonds half acht, vijf dagen per week en op vrijdag zijn de klinieken een halve dag geopend.

Integratie

De tandartsen die in de Jad Ezra klinieken begonnen te werken hebben zich op deze manier geweldig weten te integreren. Jad Ezra was voor velen van ons de plek van integratie in het Beloofde Land. Voor de tandartsen, assistentes en secretaresses was Jad Ezra de werkplek die bij lange na niet alleen een werkplek was. De kliniek is een springplank van integratie, de kliniek is een plek van het sociale gebeuren voor alle medewerkers en in de eerste plaats de plek waar de prachtige filosofieën van liefdadigheid en Thora dagelijks in de praktijk worden gebracht.

Kortom de kliniek is een toeverlaat voor ieder die hiermee verbonden is

Dit is het eerste uit een serie artikelen over de Tandartsklinieken van Jad Ezra. Binnenkort verschijnt deel 2.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply