nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Nooit met één maat meten

De parasha (afdeling) van deze week, het Thoragedeelte dat in synagoges over de hele wereld gelezen zal worden, is p Va’eera (Exodus 6:2 – 9:35). Een van de belangrijke lessen uit dit gedeelte is: we mogen nooit met een maat meten. Hoe leren wij dit uit de parasha?

Dit leren wij bij Aharon en Moshe. Rashi merkt op dat op sommige plaatsen in de Thora Moshe eerst wordt genoemd en daarna Aharon en op andere plaatsen wordt eerst Aharon genoemd en daarna Moshe zoals in de pasoek 2-9. Daar wordt Aharon vóór Moshe genoemd.

“Wij moeten weten dat ieder zijn eigen taak moet vervullen in deze wereld zonder je met anderen te vergelijken.”

Dit leert ons dat zij allebei even grote en belangrijke mensen waren. Dit is vreemd, omdat de Thora beschrijft dat Moshe de grootste profeet was die ooit geleefd heeft; hoe kan dan gezegd worden dat Aharon gelijk was aan Moshe?

In Gd’s ogen worden prestaties gemeten of een persoon zijn persoonlijke taak in deze wereld vervult. Degene die een kleine taak heeft en zijn taak voltooit is net zo belangrijk als iemand met een grote taak die zijn taak voltooit. Aharon bereikte het absolute maximum van zijn potentieel. Hij vervulde Gd’s wil volkomen, net zoals Moshe dat deed. Het verschil was dat Moshe meer taken had om te vervullen, hij had meer verantwoordelijkheden.

Zij deden beiden wat hen bevolen was in overeenstemming met hun vermogens, zij waren op een gelijk niveau.* Wij kunnen ontmoedigd raken dat wij niet zoveel bereiken als anderen, maar wij moeten weten dat ieder zijn eigen taak moet vervullen in deze wereld zonder je met anderen te vergelijken.

* Rabbi Moshe Feinstein, Derash Moshe.

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Theo Beantwoorden

Reply