nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Kijk naar de bomen – Toe Biswat (Nieuwjaar van de bomen)

Kijk nu naar de bomen. Het lijkt er echt niet op dat de bomen nu blij zijn dat wij ‘Nieuwjaar voor de bomen’ gaan vieren. De bomen zijn kaal, zonder bladeren, zonder groen en zonder fruit, kortom niet op hun mooist.

Ik denk dat als wij de bomen zouden vragen wanneer ze het prettiger zouden vinden om nieuwjaar te vieren dan zouden ze waarschijnlijk antwoorden zoiets als: “Lente of zomer want dan zien we er veel mooier uit”.

Waarom hebben de joodse geleerden dan vastgesteld dat nieuwjaar van de bomen in hartje winter moet zijn terwijl de bomen geen groen en bloemen hebben?

In de Misjna (Mondelinge Leer) wordt nieuwjaar voor de bomen beschreven.  Beth Hillel zegt dat het nieuwe jaar op de 15de Sjewat moet vallen.  Rasji verklaart de ontwakenning van de bomen op deze dag begint.

Als de bomen de ontwikkeling van de bladeren en vruchten op gang zet dan zien wij nog niks in het begin, maar met geduld begin je langzaam de ontwikkeling te zien totdat de bomen in prachtige bloei staan om vervolgens mooie vruchten te hebben.

Wij leren hiervan dat als een mens zich ontwikkeld je geduld moet hebben totdat je uiteindelijk de resultaten van je eigen ontwikkeling kunt zien. Net zoals je geduld moet hebben met de ontwikkeling van een boom zo moet je ook geduld hebben met jezelf (en anderen) over je eigen ontwikkeling en dan kan je uiteindelijk mooie vruchten plukken.

Ik wens ieder een gelukkig nieuwjaar van de bomen.

Over de schrijver

Reply