nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Een cadeau van de kassamedewerker in Israël

Tsja, soms heb je uitstapjes die je steeds moet herhalen zoals naar de supermarkt gaan.

We hebben de Osher Ad (supermarkt) uitgeprobeerd, dichter bij huis. Toen we klaar waren met het inpakken van onze boodschappen, overhandigde ik de kassamedewerker ons magische stuk plastic.

“Heb je gehoord over onze speciale aanbieding?” Vroeg de man van middelbare leeftijd die achter de kassa zat. Sterker nog, dat had ik niet.

“We geven liefde gratis weg”, bood hij aan. Ik probeerde uit te zoeken hoe hij wist dat ik uit Los Angeles kwam (stad van de liefde). Ik was er zeker van dat hij me een stuk marihuana-brownie zou geven om de legalisatie in Californië te vieren voor het gebruik van marihuana voor recreatief gebruik. Dit was een paar uur geleden legaal verklaard in Californië.

Ik had het mis.

Hij stond op van zijn stoel (in Israël zitten de kassamedewerkers, ze doen ook niet je boodschappen) en hij identificeerde zichzelf als een kohen. Hij legde zijn handen op mijn hoofd en bood birkat kohanim / de priesterlijke zegen aan.

Toen hij klaar was, gaf hij me een knuffel. Zijn warmte was genoeg om een ​​deel van de bevroren goederen in de winkelwagen in gevaar te brengen.

Chovot Ha-Levavot, het elfde-eeuwse werk, schrijft over de ontwikkeling van een relatie met G-d en hoe te worden  tot een perfecte persoonlijkheid. Dit boek is misschien wel onze langstlopende bestseller, behalve de Thora. Een van de tekenen van zijn ware vroomheid is meteen te begrijpen wat mensen nodig hebben en het hen onmiddellijk te geven.

Rabbenu Bachya ibn Pakuda, de schrijver van de Chovot Ha-Levavot zei over zichzelf dat hij een constante glimlach op zijn gezicht had. Die glimlach is net zo verfrissend als het geven van een glas koude melk aan voorbijgangers op een warme dag.

Het is een geweldige analogie. Maar als Rabbenoe Bachya mijn kassier ontmoet, moet hij misschien zijn boek bijwerken.

BY 

 

Over de schrijver

Reply