hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Een beloning voor honden en ezels – een les voor mensen

In de parasja (afdeling) die deze week in de Thora wordt gelezen, Bo (Shemot/Exodus 10:1 – 13:16), vinden wij twee gevallen waarbij dieren worden beloond voor hun goede daden.

Tijdens de tiende plaag, de dood van de eerstgeborenen van de Egyptenaren. hebben de honden niet geblaft om de Egyptenaren te waarschuwen dat het Joodse volk ging vertrekken (zie 11:7). Hiervoor zijn de honden beloond, omdat het Joodse volk is opgedragen dat het verboden is om een hond eten te geven van een dier dat gescheurd is (treife).

Vervolgens zijn het de ezels aan wie het Joodse volk dankbaar is. Namelijk de eerstgeboren ezel is heilig. Net zoals de eerstgeboren van een mens heilig en zo ook de eerstgeboren van alle koosjere dieren. Een ezel is echter geen koosjer dier dus waarom is dan de eerstgeboren van een ezel heilig? (13:13). Omdat toen het Joodse volk Egypte verliet, zij veel goud en andere kostbaarheden bij zich hadden. De ezels hebben die vracht gedragen en hiervoor is het Joodse volk dankbaar.

Waarom hebben ezels een deel in de heiligheid en honden niet? Het volk is hen tenslotte beiden dankbaar voor hun goede daad. Het antwoord is dat de ezels de eigendommen van het Joodse volk hebben gedragen, terwijl de honden niet geblaft hebben. De inspanning voor de ezels was vele malen groter.

Wij leren hieruit dat het belangrijker is om een ander te helpen met slepen en dragen van alles wat hij nodig heeft. Dan alleen maar te praten en advies te geven.

Rabbijn Chayim Sonnenfeld

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply