hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Toch nog even de laatste soefganiot eten!!

Velen van ons denken dat eten van soefganiot alleen maar een leuke gewoonte is  speciaal voor de kinderen en zeker niet voor volwassenen die op hun gezondheid en gewicht letten.

Hierbij een aantal bijzondere dingen die de tsaddik rabbijn Maimon Ben Joseef zt”l schreef, de vader van de Maimonides:  “De soefganiot, een segoela zijn  voor parnassa (Een segulah is een actie waarvan wordt aangenomen dat deze leidt tot een verandering in iemands fortuin). Je moet niet nalatig zijn zijn met de verdienste van de soefganiot, aangezien het een oude gewoonte is de afkomstig van het Manna (zoete koek zoals het Manna beschreven staat in sjemot 16:31).   De soefganiot die in veel olie gebakken zijn, in de verdienste van het eten ervan ontvang de zegen van een goede levensonderhoud voor het hele jaar. Wees niet nalatig met deze gewoonte en allen die de soefganiot eten zullen een van goede levensonderhoud genieten”.

Het is goed dat deze woorden zijn geschreven door een grote geleerde honderden jaren geleden, want wie zou het anders  geloven? Dat het mogelijk is  dat van het eten van een deegje vol met olie ter nagedachtenis aan het wonder met het kruikje olie – dat je daarmee een grote verdienste krijgt voor levensonderhoud.

Ook de grote geleerde rabbijn Shlomo Zalman Auerbach zt”l schijft hierover in zijn boek de Halichot Sholom, dat de soefganiot een segula zijn voor goede levensonderhoud.

Na het eten  van de soefganiot vraagt twee maal in de zegening na het eten ‘al hamechiya’ voor de herbouw van de tempel en het altaar. Daarom moet je er op letten dat je de soefgania apart eet en niet tijdens een maaltijd.

Het De hele vreugde van het Chanoeka feest gaat om de heringebruikneming van de tempel die wij bijna overal in de gebeden  zeggen. De zegening over de soefganiot is de bracha mezonot en de bracha erna is ‘al hamichya’.

Bron:    ש”ות יעבץ, חלק א

 

Over de schrijver

Reply