hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Economische groei Israël helpt niet tegen armoede

Israël heeft zich binnen zeventig jaar kunnen ontwikkelen tot een welvarend Westers land. Toch is het voor een heel groot deel van de samenleving een dagelijks gevecht om financieel te kunnen overleven.

Als gevolg hiervan draaien de gaarkeuken en de voedselbank van Jad Ezra op volle kracht door. Maar eigenlijk willen wij dat helemaal niet. Wij zouden de gaarkeuken en onze voedselbank het liefst sluiten, want wij willen dat iedereen in Israël in zijn eigen behoeften kan voorzien!

Grote armoede

Jammer genoeg is dat niet het geval. Zelfs verre daarvan. Uit recente cijfers van de OESO (organisatie voor Economische samenwerking en ontwikkeling) blijkt dat de economische groei in Israël hoog is, maar dat Israël het hoogste armoedepercentage heeft van alle OESO-landen.

Een recent rapport van het Taub Centrum over de sociaal-economische situatie van Israël waarschuwt dat de huidige economische groei van het land niet houdbaar is, omdat er zoveel mensen in armoede leven. Als je niet eens in staat bent om gezond voedsel te kopen, heb je ook geen geld voor een opleiding en daarom dreigt er een tekort aan geschoolde krachten voor de arbeidsmarkt om het huidige niveau vol te houden.

Noodzaak

Ondanks deze feiten bouwen wij verder aan het Joodse volk en dus gaan we door met de gaarkeuken en voedselbank, totdat het niet meer nodig zal zijn. Maar het bestaan van Jad Ezra’s gaarkeuken en voedselbank zijn nu helaas nog een noodzaak.

Nu met de feestdagen voor de deur zorgen wij voor grote pakketten om de mensen een maand lang te voorzien van alles wat ze nodig hebben voor feestelijke Hoge Feestdagen.

Doe mee en bouw mee aan Israel. De armoedebestrijding is een noodzaak!

Over de schrijver

Reply