hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Jeruzalem 50 jaar herenigd

Vandaag 26 Iyar 50 jaar geleden is Jeruzalem herenigd.

Dit gebeurde tijdens de zesdaagse oorlog. Voorafgaand aan de zesdaagse oorlog hebben Israel’s vijanden gedreigd met de algehele vernietiging van de Joodse Staat met als doel de Joden de zee in te jagen

Mijn schoonfamilie en velen met hun die de verschrikkingen van de Holocaust hadden overleefd, beleefden opnieuw de angst van bedreiging dood en vernietiging. De bedreigingen vanuit Jordanie, Syrie en Egypte waren zeer serieus.

Die individuele gezinnen hadden maatregelen genomen en hadden zich bewapend met hakmessen, bijlen en andere wapens om zich eventueel als het erop aan zou komen  bij huis tot huis gevenchten, zij zich konden verdedigen. Niet weer een Holocaust zonder gevechten. Dit was de sfeer in Israel voor het uitbreken van de oorlog.

Ter verdediging is Israel met een aanval begonnen, op hoop van zegen tegen de vijanden. In hun wildste van het Joodse volk kon men zich niet voorstellen dat er zo een grote en bijzondere overwinning zou volgen. Binnen zes dagen de Sinai, Golan, Westbank en de oude stad van Jeruzalem veroverd. Een wonder en het hele Joodse volk waar ook ter wereld waren ongelooflijk blij. Een wonder.

Dov Laks, een gevallen soldaat tijdens de zesdaagse oorlog. Zijn vader en moeder waren Holocaust overlevenden. Zijn vader had tijdens de oorlog zijn vrouw en drie kinderen verloren en hun hele verdere familie. Dov was enigskind van dit echtpaar die na de Holocaust hun bestaan opnieuw hebben opgebouwd in Israel. Deze mensen hebben opnieuw het grootste offer gebracht voor het Joodse volk. Dov is door een sluipschutter tijdens de gevechten in Jeruzalem gedood.

Hun herinnering zal ons tot zegen zijn.

 

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Feike F. ter Velde Beantwoorden

Reply