Jeruzalem 50 jaar herenigd

Vandaag 26 Iyar 50 jaar geleden is Jeruzalem herenigd.

Dit gebeurde tijdens de zesdaagse oorlog. Voorafgaand aan de zesdaagse oorlog hebben Israel’s vijanden gedreigd met de algehele vernietiging van de Joodse Staat met als doel de Joden de zee in te jagen

Mijn schoonfamilie en velen met hun die de verschrikkingen van de Holocaust hadden overleefd, beleefden opnieuw de angst van bedreiging dood en vernietiging. De bedreigingen vanuit Jordanie, Syrie en Egypte waren zeer serieus.

Die individuele gezinnen hadden maatregelen genomen en hadden zich bewapend met hakmessen, bijlen en andere wapens om zich eventueel als het erop aan zou komen  bij huis tot huis gevenchten, zij zich konden verdedigen. Niet weer een Holocaust zonder gevechten. Dit was de sfeer in Israel voor het uitbreken van de oorlog.

Ter verdediging is Israel met een aanval begonnen, op hoop van zegen tegen de vijanden. In hun wildste van het Joodse volk kon men zich niet voorstellen dat er zo een grote en bijzondere overwinning zou volgen. Binnen zes dagen de Sinai, Golan, Westbank en de oude stad van Jeruzalem veroverd. Een wonder en het hele Joodse volk waar ook ter wereld waren ongelooflijk blij. Een wonder.

Dov Laks, een gevallen soldaat tijdens de zesdaagse oorlog. Zijn vader en moeder waren Holocaust overlevenden. Zijn vader had tijdens de oorlog zijn vrouw en drie kinderen verloren en hun hele verdere familie. Dov was enigskind van dit echtpaar die na de Holocaust hun bestaan opnieuw hebben opgebouwd in Israel. Deze mensen hebben opnieuw het grootste offer gebracht voor het Joodse volk. Dov is door een sluipschutter tijdens de gevechten in Jeruzalem gedood.

Hun herinnering zal ons tot zegen zijn.

 

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Feike F. ter Velde Beantwoorden

Reply