hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Alle goede voornemens met hoop en wanhoop

Wat  bedoelde de Divree Chaim toen hij schreef dat het ergste dat bestaat is  in een depressie en somberheid te vervallen. Direct hierna zegt hij dat deze mentale  situaties het gevolg zijn van arrogantie en een vals overdreven gevoel van eigenwaarde. Ik begrijp niet wat de connectie is tussen deze twee. Het lijkt erop dat depressie het tegenovergestelde is van trots. Depressieve mensen zijn gebroken mensen, en zeker geen hoogmoedige mensen.

Het antwoord van de Spinka Rebbe:

Rabbijn Asher Freund zt”l leerde ons dat een persoon gemiddeld 70 jaar leeft met buitensporige trots of met grote wanhoop . או גאוה או יאוש

Wanhoop is het gevolg van buitensporige trots. Als de dingen mij niet gelukkig maken zodat ik trots kan zijn dan laat ik mezelf gaan in wanhoop. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een kamer vol met mensen binnenloopt en hij wordt begroet dan voelt hij zich hoogmoedig. Maar als plotseling zijn beste vriend geen aandacht voor hem heeft, dan is zijn goede bui snel over. Meteen daarna lacht een kennis naar hem en dan voelt hij zich alweer beter.

Hij voelt zich als op een achtbaan een moment is hij heel hoog en het volgende moment stort hij naar beneden, op en neer.

Er bestaat een derde weg de weg van ‘onderwerping’. Dat betekent dat hij weet dat alle eer die hij ontvangt een gift van G’d is.

Het bewijs hiervoor is wanneer hij niet alle eer ontvangt en toch de hele tijd met G’d verbonden blijft. En zelfs wanneer iets van hem wordt weggenomen dan weet hij dat ook van G’d is en dit blijft bijzonder is in zijn ogen.

Als hij zich bewust is van zijn Schepper en deze persoon krijgt niet wat hij wil dan is dit naar zijn mening ook goed want hij blijft verbonden met zijn Schepper. Maar wij blijven liever in een staat van verdriet en wanhoop in plaats van ons te verbinden met  G’d. Met de wanhoop denk je een ‘houvast’ te hebben.

De Pri Ha’aretz  wijst op het feit dat emoena (het vertrouwen) dat een persoon in G’d heeft –  ook een cadeau is dat van G’d komt. Sta een beetje open en vraag voor een beetje vertrouwen in G’d.

Dan zal het stukken beter met ons gaan.

 

Uit het schrijven van de Spinka Rebbe, Bne Berak 2014.

 

Over de schrijver

Reply