hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Ouderdom – twee mogelijkheden

De Schepper heeft ons speciale kracht gegeven om je te beheersen van alle buitensporige verlangens en elk persoon moet van deze kracht gebruik maken. De Pri HaAretz zt”l, Rabbijn Menachem Mendel van Vitebsk (1730-1788), verklaart dat door middel van overpeinzing, je instaat bent de kracht op te brengen om jezelf in te houden. imagescaqve6kb

We weten dat de ‘Groten van Israël’ alles met diepe gedachten hebben gedaan zo hebben zij zichzelf op de meest pure manier weten te beschermen – dit is de controle over je verlangens.

Een paar dagen geleden was de jaartijd (overlijdensdag) van de Chazon Iesh zt”l. Rabbijn Chaim Brim beschrijft in zijn boek het gedrag van de Chazon Iesh  o.a. tijdens huwelijks feesten. Hij maakte  allerlei bewegingen met zijn handen totdat de bruidegom moest lachen.

In andere situaties stak de Chazon Iesh zijn hand niet eens uit om iemand te groeten. Hij stak zijn handen niet uit om iemand te zegenen, behalve als iemand een grote afstand heeft moeten afleggen om bij hem te komen.

Rabbijn Brim heeft de Chazon Iesh horen zeggen: “De hand is niet hefker, ongecontroleerd, het is aan iedereen gegeven die de wil heeft het te beheersen..”

We leren hieruit dat als een mens niet op zijn ledematen let, de ouderdom over hem heen komt.

De Pri HaAretz legt uit dat de gedachten van een mens nooit rusten en dat wij ons bezig houden met het een obsessieve achtervolging van onze gedachten.

Er wordt verteld van een van de tsaddikiem dat hij een kop in zijn hand nam en zei dat G’d twee dingen heeft geschapen in deze wereld die een mens tegenhoud om G’d te dienen:

Eén is trots, overdreven trots. Wat is dit? Dit is als wij denken dat wij het glas vasthouden.

Het tweede is: Depressie, als je je realiseert dat alles gedirigeerd wordt van G’d. Dan hebben wij twee keuzes die we kunnen maken: Elk mens zal zijn gedachten moeten gebruiken en het feit moeten accepteren dat G’d alles bepaald. Of..hij wordt depressief omdat hij ziet dat hij niet in controle is.

Dit gebeurd door luiheid van onze gedachten. Dit is de betekenis dat de ouderdom over ons komt. Ouderdom betekent dat we de controle verliezen. Ouderdom van de meeste mensen komt door de luiheid van onze gedachten.

Er bestaat  nog een vorm van ouderdom – זקנה  (zikna) dat een afkorting is van de woorden זה קנה חכמה  “hij heeft wijsheid verworven”. Dit betekent dat door middel van zijn gedachten, hij duidelijkheid en richting heeft  door middel van zijn simpel geloof in G’d.

Elk mens heeft de kracht om zijn gedachten te stoppen en te navigeren, zelfs als telkens opnieuw andere of dezelfde gedachten in hem opkomen.

Bron: Rabbijn Yisrael Chaim Weisz van Spinka – Bne Berak

Over de schrijver

Reply