hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

17 huizen in Neve Tzuf volledig verbrand – wij gaan helpen

Wat is Neve Tzuf (Halamish)?

Opgericht in 1977. Bevolking: 240 gezinnen. Datum van oprichting: november 1977. Afstand van Jeruzalem en Tel Aviv: 45 minuten. Ligging: Westbank:  In het hart van Dir Nizam bos en in de buurt van Halamish bos, gelegen op de Haramia Valley-Rantis weg. Hoogte: 578 meter boven de zeespiegel. Klimaat: Bergachtig. De werkgelegenheid in de gemeenschap: Onderwijs, timmerwerkplaats, architectuur, Neve Tzuf computers, filmbewerking. Voor de website van de gemeenschap, klik hier.

Wij gaan helpen. Ik heb contact opgenomen met de hulpverleners in Neve Tzuf. Ik hen gevraagd wat zij nodig hebben: en het antwoord was letterlijk alles, maar het meest dringend  hebben zij kachels, dekens, huisgerei, scheerapparaten en kleding nodig. 

Zo zag het er uit voor de ramp van de brand:

 

%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%93

1455701563-3562

 

1455701578-8652

Zo ziet het er nu uit.

unnamed-1

 

unnamed-2

unnamed-3

unnamed-4

 Dus geef doe mee!! Wij leveren de spullen zo snel mogelijk. 

Nog een paar woorden over deze mooie gemeenschap:

Zij zijn daar begonnen met 40 gezinnen. De oprichting was in het kader van de Gush Emuniem beweging en zij hebben in die tijd twaalf nederzettingen tegelijk opgericht.

In het begin 1977 was er geen stromend water voor de families die er woonden. Er was een kraan op de binnenplaats waarvan alle bewoners gebruik moesten maken. In een later stadium werd water gebracht in het leger tankers maar de levensomstandigheden bleven moeilijk met één kamer voor elk gezinslid en een toilet voor meerdere gezinnen. Elektriciteit werd geleverd door een generator en een supermarkt werd beschouwd als een luxe. Dat was toen….

De omstandigheden waren moeilijk uiteindelijk werd er een vergadering bij elkaar geroepen om over hun toekomst te beslissen:

Het onderwerp op de agenda was: “Gaan we blijven of vertrekken? ‘Het was stil in de kamer en de spanning kon met een mes gesneden worden. Het besluit was: “Wij blijven, zeker blijven … want er is geen alternatief. ‘En het was op deze stevige fundamenten, dat de nederzetting werd gebouwd.

Bevolking: De oprichters zijn nu 50 jaar oud en er zijn veel jonge mensen bijgekomen. De meeste bewoners zijn Israëli’s, maar na verloop van tijd, hebben immigranten uit de diaspora zich ook in Neve Tzuf gevestigd.

De Neve Tzuf gemeenschap staat bekend om hun wederzijdse hulp en daden en vele het vele Chessed dat zij doen. Dit komt in een aantal manieren tot uiting, zoals renteloze leningen, gratis bijstand voor gezinnen na een geboorte of tijdens ziekte en steun aan de armen.  Een mooie plek om te wonen, prachtig opgebouwd in het hart van de Joodse staat.

Zij hebben nu onze hulp nodig om hun prachtige plek weer op te bouwen.

 

Over de schrijver

Reply