nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Sta niet te snel op

Tijdens een internationale conferentie van neurologen in de Verenigde Staten, was een van de belangrijkste onderwerpen was het fenomeen dat sommige mensen flauwvallen als zij opstaan uit hun bed.

Een van de sprekers was professor Linda McMaron uit Engeland,  ze gaf een lange toespraak over haar studie in dit onderwerp. Haar conclusive was dat na vele jaren van studie en onderzoek over dit onderwerp,  het flauwvallen wordt veroorzaakt door de scherpe overgang tussen het liggen en het opstaan​. Professor McMaron zei dat het 12 seconden duurt voor het bloed vanuit de voeten naar de hersenen te stromen. Maar als iemand snel opstaat nadat hij wakker is geworden dan wordt het bloed te snel naar de hersenen gestuwd met als resultaat dat de persoon flauwvalt.

Professor McMaron  stelde dat elke persoon, zelfs degene die geen neiging tot flauwvallen heeft even op bed moeten zitten langzaam tot 12 moeten tellen om duizeligheid, zwakte en / of flauwvallen te voorkomen. Haar toespraak werd beloond met luid applaus en enthousiaste reacties.

Een andere professor, een Joodse religieuze man, vroeg vervolgens toestemming om te spreken. Hij zei: “Bij ons, het Joodse volk,  is er een oude traditie al duizenden jaren om een dankgebed aan de Schepper van de wereld zeggen voor het feit dat wij gezond en wel wakker zijn geworden.  Het gebed wordt onmiddellijk gezegd bij het wakker worden, terwijl je nog op het bed zit. Er zijn 12 woorden in dit gebed en als je deze woorden langzaam  geconcentreerd zegt dan duur het ongeveer 12 seconden want het zijn  12 woorden.

Hij zei dat het gebed langzaam in het Hebreeuws:

מודָה אֲנִי לְפָנֶיךָ מֶלֶךְ חַי וְקַיָּם, שֶׁהֶחֱזַרְתָּ בִּי נִשְׁמָתִי בְּחֶמְלָה, רַבָּה אֱמוּנָתֶךָ

Mode Ani Lefanecha Melech Chai VeKayam, Shehechezarta Bi Nishmasi Bechemla Raba Emunasecha

“Ik dank U, levende en eeuwige Koning, want u hebt genadig mijn ziel aan mij teruggegeven, Uw trouw is groot.”

De zaal gaf een staand applaus.

Deze keer was het voor de Schepper van de wereld.

Over de schrijver

Eén reactie

  1. M. de Keyzer Beantwoorden

Reply