Hoe vieren de joden Poeriem?

Het Poerimfeest begint al wanneer de vastendag (die met Esther te maken heeft) is afgelopen. Dan wordt in een synagoge het boek van Esther gelezen.

Dit wordt verteld door een voorzanger die de melodie van de rol goed kent. Dit wordt herhaald in de ochtend. Telkens wanneer de naam Haman gezongen wordt, wordt er geschreeuw en gerateld met de Hamanratel. Zo kan niemand de naam van deze vreselijke man horen. Ik gebruik zo’n stadion toeter! Kan je nagaan wat een vreselijk kabaal het is.
Verder wordt er veel gezongen door verklede mensen, die net als Esther 2300 jaar geleden, niet hun ware identiteit tonen.
Haman
En in het kader van liefdadigheid geven de Joden aan armen mensen tijdens het Poeriemfeest geld.

Bezopen:
Tijdens Poerim wordt veel gedronken, met de bedoeling dat je het verschil tussen de slechte Haman en de rechtvaardige Mordechai niet meer ziet. Velen zijn helemaal niet gewend om te drinken dus zie je veel stomdronken mannen op straat. Vaak vinden hun echtgenotes dit niet leuk, maar ja, Poeriem heb je maar eens per jaar en daar komt bij dat Poeriem netzo belangrijk is als Jom Kippoer (de Grote Verzoendag). Maar er zijn ook mensen die niet drinken maar slapen.
Alle EHBO’s in het land hebben extra bedden vrij voor de dronkelappen die hun roes moeten uitslapen maar die even onder medische controle moeten zijn.

De mitswot (verplichtingen) van Poerim:

Geld aan de armen geven
• De dag voor Poerim vasten.
• Blij zijn, veel drinken.
• Minimaal twee keer naar de megilla Esther luisteren.
• Minimaal twee etenswaren aan vrienden geven.

Er is een belangrijke overeenkomst tusen het Poeriem en het Pesach feest:

Als we een kijkje nemen in de wetten die verbonden zijn met Poerim en het Pesach feest. Dan zien wie een grote overeenkomst en wel de zorg voor de armen.An ultra-Orthodox Jew lies on the ground drunk during celebrations for the Jewish holiday of Purim in a synagogue in Jerusalem March 23, 2008. Purim is a celebration of the Jews' salvation from genocide in ancient Persia, as recounted in the Book of Esther.   REUTERS/Gil Cohen Magen (JERUSALEM)
Tijdens het Poeriem feest hebben wij drie verplichtingen die wij na moeten komen:
– Geld geven aan de armen en etenswaren aan je vrienden
– Het lezen van de Megillat Esther (het boek van Esther)
– Een feestelijke maaltijd
De joodse wet schrijft ons voor dat een maand voor het begin van het Pesach feest je de wetten (en dat zijn er veel) van Pesach moet leren zodat je het feest op de juiste manier kan vieren.
De joodse wet begint met de beschrijving over de verplichting voor de zorg van de armen. Je hoort de armen te voorzien van alles wat ze nodig hebben voor het Pesach feest, want als de armen geen Pesach kunnen vieren dan kan jij het ook niet.

Daarom nodig ik u uit, doe mee en neem deel aan de feesten van het joodse volk -doe een gift! Het kan online ga naar de doneer knop – schrijf erbij deelneming joodse feesten!!

Ik wens u allen een te gek en fantastische Poeriem toe.

lechaim-2B1-300x134

Over de schrijver

Reply