hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hoe vieren de joden Poeriem?

Het Poerimfeest begint al wanneer de vastendag (die met Esther te maken heeft) is afgelopen. Dan wordt in een synagoge het boek van Esther gelezen.

Dit wordt verteld door een voorzanger die de melodie van de rol goed kent. Dit wordt herhaald in de ochtend. Telkens wanneer de naam Haman gezongen wordt, wordt er geschreeuw en gerateld met de Hamanratel. Zo kan niemand de naam van deze vreselijke man horen. Ik gebruik zo’n stadion toeter! Kan je nagaan wat een vreselijk kabaal het is.
Verder wordt er veel gezongen door verklede mensen, die net als Esther 2300 jaar geleden, niet hun ware identiteit tonen.
Haman
En in het kader van liefdadigheid geven de Joden aan armen mensen tijdens het Poeriemfeest geld.

Bezopen:
Tijdens Poerim wordt veel gedronken, met de bedoeling dat je het verschil tussen de slechte Haman en de rechtvaardige Mordechai niet meer ziet. Velen zijn helemaal niet gewend om te drinken dus zie je veel stomdronken mannen op straat. Vaak vinden hun echtgenotes dit niet leuk, maar ja, Poeriem heb je maar eens per jaar en daar komt bij dat Poeriem netzo belangrijk is als Jom Kippoer (de Grote Verzoendag). Maar er zijn ook mensen die niet drinken maar slapen.
Alle EHBO’s in het land hebben extra bedden vrij voor de dronkelappen die hun roes moeten uitslapen maar die even onder medische controle moeten zijn.

De mitswot (verplichtingen) van Poerim:

Geld aan de armen geven
• De dag voor Poerim vasten.
• Blij zijn, veel drinken.
• Minimaal twee keer naar de megilla Esther luisteren.
• Minimaal twee etenswaren aan vrienden geven.

Er is een belangrijke overeenkomst tusen het Poeriem en het Pesach feest:

Als we een kijkje nemen in de wetten die verbonden zijn met Poerim en het Pesach feest. Dan zien wie een grote overeenkomst en wel de zorg voor de armen.An ultra-Orthodox Jew lies on the ground drunk during celebrations for the Jewish holiday of Purim in a synagogue in Jerusalem March 23, 2008. Purim is a celebration of the Jews' salvation from genocide in ancient Persia, as recounted in the Book of Esther.   REUTERS/Gil Cohen Magen (JERUSALEM)
Tijdens het Poeriem feest hebben wij drie verplichtingen die wij na moeten komen:
– Geld geven aan de armen en etenswaren aan je vrienden
– Het lezen van de Megillat Esther (het boek van Esther)
– Een feestelijke maaltijd
De joodse wet schrijft ons voor dat een maand voor het begin van het Pesach feest je de wetten (en dat zijn er veel) van Pesach moet leren zodat je het feest op de juiste manier kan vieren.
De joodse wet begint met de beschrijving over de verplichting voor de zorg van de armen. Je hoort de armen te voorzien van alles wat ze nodig hebben voor het Pesach feest, want als de armen geen Pesach kunnen vieren dan kan jij het ook niet.

Daarom nodig ik u uit, doe mee en neem deel aan de feesten van het joodse volk -doe een gift! Het kan online ga naar de doneer knop – schrijf erbij deelneming joodse feesten!!

Ik wens u allen een te gek en fantastische Poeriem toe.

lechaim-2B1-300x134

Over de schrijver

Reply