nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Ik ben trots op Israël, jij toch ook? Lees hier waarom

De media is te wijten aan de negatieve propaganda en regelrechte leugens over Israël wereldwijd . De media heeft de neiging negatief te zijn vooral journalisten die nog nooit een bezoek aan Israël hebben gebracht.

Maar volgens de VN Human Development Index, blijkt date en heleboel dingen in de Joodse staat helemaal niet zo slecht zijn, eigenlijk zijn de feiten heel goed.

Deze index, geeft de volgende onderwerpen aan: het inkomen, levensverwachting en onderwijs. Hiermee Israël staat op de 18de plaats van de in totaal 188 landen van de ontwikkelde landen.
Israël score staat niet alleen veel hoger op de lijst zoals (Qatar is de hoogst gerangschikte Arabische staat op nummer 32; Saoedi-Arabië, 36; Libanon 67, Jordanië 80; Egypte, 108, en door oorlog verscheurde Syrië op 134), maar staat Israël staat boven de gemiddelden van de EU en de OESO landen. Landen als Frankrijk, Spanje, Italië en zelfs Japan scoorden lager dan Israël.

Er zijn een aantal factoren die Israël een van de hoogste scores in de wereld geven. Bijvoorbeeld, heeft Israël het een na laagste gemiddelde van sterfte bij geboorten in de wereld – met slechts twee doden per 100.000 geboorten. Met het getal van 2,9 geboorten per vrouw, slaagt de Joodse staat erin om een dergelijk laag sterftecijfer handhaven.Ter vergelijking, de VS heeft 28 moedersterfte per 100.000 geboorten.

Hoewel je gemakkelijk de indruk van de nieuwsmedia krijgt dat het gevaarlijk is om in Israël te leven, de realiteit is heel anders. Moorden, of onrechtmatige doden van een ander mens in Israël 2008-2012 was het aantal 1,8 per 100.000 mensen.

In de VS was het 4,7 per 100.000. Hoewel doodslag in Israël doodslag iets hoger ligt dan in de meeste EU-landen.

Bijvoorbeeld, in het Engeland en Frankrijk was het 1 per 100.000.

Zelfmoord in Israël is laag – 9,8 mannelijke zelfmoorden per 100.000 – hiermee komt Israël op de negende laagste – en 2,2 vrouwelijke zelfmoorden per 100.000 vrouwen – en neemt Israël een achtste plaats in.

Tenslotte, met betrekking tot de algemene tevredenheid met het leven, alleen de gelukkige inwoners van Zwitserland, Denemarken en IJsland geregistreerde grotere tevredenheid met hun leven dan de Israëliërs, op een schaal van 0-10.

Wat maken deze resultaten van Israël zo indrukwekkend? Dat is dat Israël dagelijks wordt geconfronteerd met bijna onoverkomelijke uitdagingen. Israël is erin geslaagd om een staat en samenleving op te bouwen in een ongelooflijk korte tijd. Tegelijkertijd heeft Israel meerdere oorlogen moeten voeren met zijn buurlanden en een grote Arabische minderheid moeten opnemen met alle bekende problemen.

Sinds de oprichting van de staat heeft Israël miljoenen immigranten opgenomen, waarvan meer dan de helft afkomstig uit onderontwikkelde moslimlanden en Ethiopië.

Anderen kwamen uit Oost-Europese landen die een cultuur van democratie en het liberale kapitalisme ontbrak.

Alle andere landen die aan de top van de VN-lijst staan, hebben het voorrecht dat zij al enige eeuwen hun land hebben kunnen ontwikkelen, Israel heeft van alles vanaf de basis moeten opbouwen binnen 65 jaar.

De technologische revoluties moesten snel gedaan worden in Israël, iets waar de andere landen alle tijd voor hadden. Het jonge Israël is niet perfect – economische ongelijkheid is te hoog, de elites hebben teveel economische macht – maar ondanks alles is het de joodse staat goed gelukt.

De publicatie van de VN Human Development Index geeft een unieke gelegenheid om enorme prestaties van Israël te vieren.
Natuurlijk is er ruimte voor verbetering. Er is geen gebrek aan negatief nieuws over Israël.
Wij, de Israëliërs kunnen af ten toe wel heel trots zijn.

Bewerkt uit Celebrating Israel
J.Post editorial, 17-12-15
israel-flag-dec08

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Billiet Danny Beantwoorden

Reply