nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Masjieach, einde sjabat jaar, de beurs.

shemitahDe vorige week heeft China haar valuta voor 4.4% gedevalueerd.  Wat kan het ons schelen, okee China’s Yuan is gedevalueerd…Maar wat gaan wij zeggen als iemand zijn baan kwijtraakt en zijn inkomen kwijt is? Dan praten we anders.

De devaluatie van 4.4% betekent dat de Chinese goederen goedkoper worden en de Europese goederen duurder en dus minder concurerend. Wat Europa produceert zal dus minder verkocht worden of de prijs moet omlaag dus minder winst op de produkten. Een direct resultaat hiervan is dat banen verloren zullen gaan en de productiviteit minder zal worden.

De slimme Chinezen beschermen hun eigen economie tegen de Europese en Amerikaanse markt. Als de koers manupilatie zo door zal gaan dan kan er een devaluatie komen van 15% met als gevolg in Europa en Amerika dat de werkloosheid toe zal nemen.

We zien dit nu al aan de beurskoersen alleen vandaag al staat de AEX in het rood met -5.41 op 473,76 als gevolg van de devaluatie in China.

Is er enig verband tussen het einde van het Sjemieta jaar en economische onrust? Heeft het enige betekenis?

Sommige deskundigen zeggen dat er nu een reeel gevaar bestaat voor een koers ‘oorlog’.

Het is nu Elloel de maand voorafgaande aan Rosh Hashana het Joodse Nieuwjaar. Misschien wil Hashem dat wij ons zullen realiseren dat wij niet te veel moeten vertrouwen op ons geld en carieres, maar ons vertrouwen in Hashem moet stellen.

En als er een economische crisis mocht komen dan weten we toch allang al uit de geschiedenis wiens schuld het is.

Tijd om thuis te komen einde ballingschap…en weer heerlijk speculeren over Masjieach.

Over de schrijver

Reply