Masjieach, einde sjabat jaar, de beurs.

shemitahDe vorige week heeft China haar valuta voor 4.4% gedevalueerd.  Wat kan het ons schelen, okee China’s Yuan is gedevalueerd…Maar wat gaan wij zeggen als iemand zijn baan kwijtraakt en zijn inkomen kwijt is? Dan praten we anders.

De devaluatie van 4.4% betekent dat de Chinese goederen goedkoper worden en de Europese goederen duurder en dus minder concurerend. Wat Europa produceert zal dus minder verkocht worden of de prijs moet omlaag dus minder winst op de produkten. Een direct resultaat hiervan is dat banen verloren zullen gaan en de productiviteit minder zal worden.

De slimme Chinezen beschermen hun eigen economie tegen de Europese en Amerikaanse markt. Als de koers manupilatie zo door zal gaan dan kan er een devaluatie komen van 15% met als gevolg in Europa en Amerika dat de werkloosheid toe zal nemen.

We zien dit nu al aan de beurskoersen alleen vandaag al staat de AEX in het rood met -5.41 op 473,76 als gevolg van de devaluatie in China.

Is er enig verband tussen het einde van het Sjemieta jaar en economische onrust? Heeft het enige betekenis?

Sommige deskundigen zeggen dat er nu een reeel gevaar bestaat voor een koers ‘oorlog’.

Het is nu Elloel de maand voorafgaande aan Rosh Hashana het Joodse Nieuwjaar. Misschien wil Hashem dat wij ons zullen realiseren dat wij niet te veel moeten vertrouwen op ons geld en carieres, maar ons vertrouwen in Hashem moet stellen.

En als er een economische crisis mocht komen dan weten we toch allang al uit de geschiedenis wiens schuld het is.

Tijd om thuis te komen einde ballingschap…en weer heerlijk speculeren over Masjieach.

Over de schrijver

Reply