nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Lastig om te geven

IMG_6568Rabbi Jitschak van Zidichov zei, “Het leven bestaat uit geven en nemen. Iedereen moet een gever en ontvanger zijn. Degenen die niet beiden zijn als een kale boom.”

Er is een mooie Joodse gewoonte dat  op Erev Yom Kippur of Hoshana Rabba, mensen elkaar vragen of  beter zij “bedelen” om cake.

De reden hiervoor is dat als iemand veroordeeld is om in het nieuwe joodse jaar een ​​bedelaar te zijn dan kan hij het beter kan bedelen voor cake om hiermee de verordening te vervullen. Op die manier maak je je vrij van een dergelijk lot.

 

Een andere belangrijke reden voor deze gewoonte  is dat een gever zich makkelijk trots kan voelen. Toch is een belangrijk element als je geeft dat je weet en beseft hoe pijnlijk en vernederend het is om te moeten bedelen en afhankelijk te zijn van anderen.

 

Alleen dan ben je  in staat zijn om rekening te houden met de gevoelens van de mensen die om hulp vragen. Door deze gevoeligheid te ontwikkelen ben je je bewust dat je de arme sloebers moet bemoedigen met woorden woorden van troost en medeleven samen met de materiële hulp.

 

Gebrek aan medeleven als je aan het goede doel geeft kan je arrogant maken.

 

We moeten ons realiseren dat wij allen ontvangers zijn van liefdadigheid  zelfs als je geld aan het goede doel geeft. Ook als wij geld geven ontvang je meer dan dat je geeft.

 

Het goede voornemen is dat ik mij zal identificeren met hen die om hulp vragen en ervoor zal zorgen dat ik mij niet superieur aan hen voel omdat ik hen help.

 

 

 

Over de schrijver

Reply