hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

ISIS wordt geteisterd door kleine parasieten

Wat de bombardementen niet kunnen eindigen, kan Gods machtige hand doen door middel van een kleine vlieg. 

Strijders voor IS, de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) terroristische organisatie, worden nu aangevallen door een vreselijke huidziekte genaamd leishmaniasis.

Er zijn twee types van deze ziekte geïdentificeerd in het Midden Oosten:  Grote Leishmaniasis en Leishmaniasis tropica. Beide ziekten worden veroorzaakt en overgedragen door parasieten die zich op zandvliegen bevinden.

In een artikel van het Hadassah Medical Centrum in Jeruzalem beschrijft  dat deze ziekte niet kan worden overgedragen van mens tot mens,  daarentegen vonden de onderzoekers in een studie in The Journal of Infectious Diseases in 2003 dat een dergelijke overdracht wel mogelijk is, omdat deze parasieten kunnen springen.

Tijdens een uitbraak van Cutane leishmaniasis (CL) in 2003 in Galilea (het noorden van Israël) werden in het artikel  33 gevallen beschreven in Tiberias zijn gediagnosticeerd tussen 1996 en 2003. De ziekte werd verspreid door parasieten en zandvliegen en deze hadden zich gemuteerd van zijn voorganger de Leishmania major en van andere tropische ziekten.

CL werd gedefinieerd als zoönotisch en veel moeilijker te behandelen in tegenstelling to MCL en VL (twee andere vormen van de ziekte).

De huidletsels duren langer en de ziekte werd beschreven als levensbedreigend als het zich ontwikkeld tot viscerale leishmaniasis (VL). De studie wees uit dat het rotsachtig gebied in het noorden van Israël rond het meer van Tiberias  de meest waarschijnlijke plek voor de aanwezigheid van deze parasieten is die de ziekte dragen.

Als dat waar is, dan is dat is het waarschijnlijk dat ISIS strijders problemen hebben met deze parasieten omdat deze parasieten ook van mens tot mens springen en  zij springen  ook op levende dieren.

Deze ziekte veroorzaakt door slechte hygiëne en slechte leefomstandigheden; volgens de laatste berichten zijn minstens 100.000 mensen in Syrië door deze ziekte getroffen. De ziekte kan open vleeswonden veroorzaken, zweren, een vergrote milt en lever, bloedarmoede en het kan uiteindelijk tot de dood leiden.

De ziekte CL is vrij eenvoudig te behandelen,  maar er zijn maar heel weinig artsen en medische professionelen in Syrië en de delen van de door ISIS-gecontroleerde gebieden in Irak die weten hoe zij CL moeten behandelen.

De vrijwilligers van de Artsen zonder Grenzen weten natuurlijk welke behandeling nodig is – maar aangezien ISIS deze vrijwilligers ontvoerd, gemartelt en vermoord heeft, is het niet waarschijnlijk dat ISIS geholpen zal worden. Voor de Syrische regeringstroepen geldt hetzelfde.

Ironisch genoeg werd vorig jaar een nieuw project van gelanceerd door het Israëlische “Pharmaseed” bedrijf om een behandeling voor deze ziekte te prepareren.

Er zijn vier leden in dit project twee van hen zijn de Dode Zee en Arava wetenschappelijke centra. Deze hebben 70 plantenextracten geidentificeerd die relevant zijn voor de bestrijding van de parasiet.

De Zwitserse Tropical and Public Health Institute test de effectiviteit van deze extracten op leishmaniasis.

Tenslotte de Universiteit in Jordanië voor Wetenschap en Technologie Prof. Nabil Hailat zal de geavanceerde live-en klinische studies (op mensen) in Jordanië uitvoeren.

Voor de ISIS strijders geldt: blijven jullie vooral de Israelische producten boycotten.

Bron: Jewish Press

 

Over de schrijver

2 reacties

  1. Bloemhof Beantwoorden
  2. Leah Staley Beantwoorden

Reply