nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Een goed karakter is niet genoeg

shtender full adjustableEen bezorgde vader bezocht de grote Rabbijn reb Yaacov Yisrael Kanievsky zt”l, hij wordt ook wel de Steipler genoemd naar de plaats waar hij oorspronkelijk vandaan  kwam Horen–Steipel.

De vader vertelde aan de Steipler dat hij op zoek is naar een goede shidduch (huwelijks partner) voor zijn dochter.  Hij vroeg de Steipler welke eigenschappen belangrijk zijn in een goede huwelijks kandidaat.

De Steipler antwoordde: “Allereerst moet hij ijverig Thora leren, een gezond verstand en een goed karakter hebben.”

De vader zei: “Heeft de jongen niet automatisch een goed karakter als hij Thora leert?”

“Nee, niet per se,” antwoordde de Steipler. “Een student leunt op zijn “shtender” [leer-meubel] terwijl hij ijverig jarenlang Thora leert. Een shtender is een handig ding. Het vraagt ​​nooit om hulp, zelfs niet om bijvoorbeeld de vuilnis weg te gooien, het hoeft nooit iets in de supermarket te kopen en het wordt nooit boos.”

“Een shtender heeft nooit een slecht humeur en een shtender hoef je nooit lief toe te spreken. Een shtender wordt nooit ziek…”

“Dan opeens trouwt deze student en moet hij plotseling rekening houden met een ander,  zijn vrouw die hem van alles zal vragen om te doen. Daarom zal hij een goed karakter moeten hebben.”

De vader was verbaasd en vroeg de Steipler:

“Maar het Thora leren verfijnt het karakter van elk persoon toch?”

“Zeker,” antwoordde de Steipler.

“Er zijn mensen die als zij geen Thora zouden leren zich zouden gedragen als wilde beesten, door hun ijverige Thora studie worden zij gered van hun slechtheid”.

“Maar het is niet genoeg om alleen een goed karakter te hebben. Je moet steeds aan je karakter werken door middel van studie van de Joodse ethiek, je eigen gedrag steeds onderzoeken en werken aan je slechte eigenschappen en verlangens, zo wordt iemand een persoon met een goed karakter.”

 Kotel praying BW

 

Over de schrijver

Reply