Een goed karakter is niet genoeg

shtender full adjustableEen bezorgde vader bezocht de grote Rabbijn reb Yaacov Yisrael Kanievsky zt”l, hij wordt ook wel de Steipler genoemd naar de plaats waar hij oorspronkelijk vandaan  kwam Horen–Steipel.

De vader vertelde aan de Steipler dat hij op zoek is naar een goede shidduch (huwelijks partner) voor zijn dochter.  Hij vroeg de Steipler welke eigenschappen belangrijk zijn in een goede huwelijks kandidaat.

De Steipler antwoordde: “Allereerst moet hij ijverig Thora leren, een gezond verstand en een goed karakter hebben.”

De vader zei: “Heeft de jongen niet automatisch een goed karakter als hij Thora leert?”

“Nee, niet per se,” antwoordde de Steipler. “Een student leunt op zijn “shtender” [leer-meubel] terwijl hij ijverig jarenlang Thora leert. Een shtender is een handig ding. Het vraagt ​​nooit om hulp, zelfs niet om bijvoorbeeld de vuilnis weg te gooien, het hoeft nooit iets in de supermarket te kopen en het wordt nooit boos.”

“Een shtender heeft nooit een slecht humeur en een shtender hoef je nooit lief toe te spreken. Een shtender wordt nooit ziek…”

“Dan opeens trouwt deze student en moet hij plotseling rekening houden met een ander,  zijn vrouw die hem van alles zal vragen om te doen. Daarom zal hij een goed karakter moeten hebben.”

De vader was verbaasd en vroeg de Steipler:

“Maar het Thora leren verfijnt het karakter van elk persoon toch?”

“Zeker,” antwoordde de Steipler.

“Er zijn mensen die als zij geen Thora zouden leren zich zouden gedragen als wilde beesten, door hun ijverige Thora studie worden zij gered van hun slechtheid”.

“Maar het is niet genoeg om alleen een goed karakter te hebben. Je moet steeds aan je karakter werken door middel van studie van de Joodse ethiek, je eigen gedrag steeds onderzoeken en werken aan je slechte eigenschappen en verlangens, zo wordt iemand een persoon met een goed karakter.”

 Kotel praying BW

 

Over de schrijver

Reply