nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Waarom zijn verhalen belangrijk?

Jewish_book-350x233

De Rambam (Maimonides) schrijft  dat heel nuttig is om over de nobele kwaliteiten van de tsaddikiem (de rechtvaardigen ) te spreken, want het stimuleert de mensen om hun voorbeeld op te volgen.

Rabbeenoe Yonah schrijft dat als je de tsadiekim eert je hiermee ook Hashem eert en bij de verteller zelf brengt dat ook het goede in hem naar buiten.

( פיהמ”ש אבות א , טז , שערי תשובה שער ג ‘ )

De Tzemach Tzedek (de 3e Rebbe van Chabad Lubavitch )  stuurde een chassied, Rabbijn Aizik Homiler naar Rushin (Rushin Chassidiem) om een probleem binnen de gemeenschap te bespreken. Reb Aizik Homiler nam van de gelegenheid gebruik om het gedrag van de Ruzhiner chassidim en hun Rebbe, de tsaddiek Reb Yisroel, te observeren.

Op het moment dat Reb Aizik bij de Ruzhiner was, kwamen er twee chassidim binnen die beiden een aanbevelingsbrief wilden hebben voor hun boeken.

Eén chassied was een groot Thora geleerde  en schreef een boek vol met prachige verklaringen op de Thora en de andere chassied was een groot verhaal verteller en zijn boek was vol met prachtige verhalen over de daden van chassidiem en hun rebbes.

De Rebbe wilde uit beide boeken voorgelezen worden.  Uiteindelijk zei de rebbe dat de eerste aanbevelingsbrief naar de schrijver van het verhalenboek moest gaan en daarna de andere aanbevelingsbrief voor de chassied met zijn Thora inzichten.

Reb Aizik was diep onder de indruk van boek met de Thora inzichten maar hij verbaasde zich dat de Ruzhiner het verhalenboek voorrang gaf.

Een paar dagen later, tijdens een Rosh Chodesh maaltijd, zei de Ruzhiner plotseling: “Ah Reb Aizik is verbaasd over de voorrang die ik aan het verhalenboek gaf. In feite is dit al lang geleden vastgesteld door Rashi, die dezelfde vraag stelt  ​​waarom de Thora begint met het verhaal van de aartsvaders en daarna  pas de opsomming van de mitswot volgt. De reden hiervoor is dat door middel van de verhalen wij leren hoe groot de betrokkenheid  van G’d is in de wereld.”

Dit is de reden dat ik dezelfde volgorde als de Thora gebruik.”

( אג”ק מוהריי”צ ח”ו ע ‘ עו )

 

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply