Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Met enige ‘vreugde’ vertelde het Israëlische Ministerie van Sociale zaken ons enige tijd geleden in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoedegrens leven.

Als dat dus alleen de kinderen zijn, doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Het bericht werd met ‘enige vreugde’ gebracht, omdat het aantal arme kinderen is afgenomen, werd gezegd.

Hoe zit dat met de daklozen? Vorig jaar en het jaar daarvoor waren deze aantallen hetzelfde. Eigenlijk ligt het aantal arme gezinnen in Israël veel hoger dan het ministerie  voorspiegelt, want lang niet alle gevallen zijn bij hen bekend. Op de lijst van landen die zijn aangesloten bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat Israël op de laagste plaats. Lang niet alle arme gezinnen stappen naar de overheid voor hulp.

Het is overigens niet alleen dat deze families niet de mogelijkheid hebben om hun gezinnen te onderhouden, er heerst daarbij een groot gebrek aan betaalbare (huur)woningen in Israël. En zo vormt de armoede in Israël een groot probleem. Een op de vier Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos.

Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt, is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van liefdadigheid.

Hulp aan daklozen, Huurwoningen

Om de hoge huurkosten te beperken voor de jonge gezinnen heeft Jad Ezra een huiscomplex hulp aan daklozenbeschikbaar, waarbij de maandelijkse huur 50 procent onder de gangbare marktprijs ligt. Het complex van zestig appartementen ligt in de Jeruzalemse wijk Ramot. Natuurlijk is de vraag vele malen groter dan wat Jad Ezra aan huurwoningen kan aanbieden, maar op deze manier bieden we zestig gezinnen een betaalbaar onderkomen.

Daarnaast probeert Jad Ezra elke mogelijke vorm van hulp te geven aan daklozen. Denk aan eten, kleding en het bieden van een sociale vriendenkring waarbij de een de ander kan helpen.  Helpt u mee?

Jad Ezra opereert vanuit het geloof dat de Eeuwige, gezegend zij Hij, alles zal geven wat nodig is. Dat leerde rabbijn Asher Freund en door de jaren heen hebben we mogen leren dat het belangrijkste aspect van Jad Ezra is, dat je zelf wordt betrokken in de hulp die de organisatie geeft. Helpt u mee?

Lees ook over dit project in het Engels.

Gerelateerde berichten

Reageer


3 + 6 =