hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De Gouden Poort in Jeruzalem gaat open

Op 27 november verscheen een artikel in de krant NRG (Maariv) dat de Wakf plannen maakt om de Sha’ar Harachamiem (de Gouden Poort) van de oude stad  permanent te openen.

De Joodse traditie beschrijft de Sha’ar Harachamiem (de Gouden Poort) als de poort waardoor de Masjieach Jeruzalem binnen zal gaan.
 De Joodse traditie zegt hier het volgende over:
 Het staat geschreven (Jechezkel 44-1)

מֶר אֵלַי יְהוָה, הַשַּׁעַר הַזֶּה סָגוּר יִהְיֶה לֹא יִפָּתֵחַ וְאִישׁ לֹא-יָבֹא בוֹ–כִּי יְהוָה אֱלֹהֵי-יִשְׂרָאֵל, בָּא בוֹ; וְהָיָה, סָגוּר. ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם–לִפְנֵי יְהוָה; ג אֶת-הַנָּשִׂיא, נָשִׂיא הוּא יֵשֶׁב-בּוֹ לאכול- (לֶאֱכָל-) לֶחֶם–לִפְנֵי יְהוָה; מִדֶּרֶךְ אוּלָם הַשַּׁעַר יָבוֹא, וּמִדַּרְכּוֹ יֵצֵא

“Toen bracht hij mij terug de weg van de buitenste poort van het Heiligdom, die in het oostelijke richting; en het was gesloten. 2 En de G’d zei tegen mij : ‘Deze poort zal gesloten zijn, het zal niet geopend worden, niemand zal hierdoor heen gaan, want Hasheem de G’d van Israel, is hierdoor gegaan; daarom zal het gesloten zijn. 3. De Nasie (leider), de leider hij zal daarzitten om het brood voor G’d te eten ; Hij zal die weg ingaan van de poort, en zal door dezelfde weg weer vertrekken.” 

En daar legt Rashi uit “בא בו” is in de toekomst.

De Metzoedot David zeg over de woorden “את הנשיא” – Wie is dat? Dat is de koning Masjieach aangezien hij het hoofd is is het niet eervol als hij op de plek van het volk de offers zal eten, daarom zal hij via deze poort binnengaan om zijn deel van de offers te eten.

Wij zien dat de Masjieach iets hiermee te maken heeft. De oostelijke poort zal dichtzijn tot de komst van Masjieach en bij de komst van de Masjieach zal deze poort geopend worden en daar zal de Masjieach het vlees eten van zijn offers.

 Nu regeert de Islamitische Wakf op de tempelberg en zij hebben laten weten dat zij de Shaar Harachamiem (de Gouden Poort) gaan openen.

 In het boek van Rabbijn Petachya van Regensburg schrijft de rabbijn “en Jeruzalem heeft een poort en die heet Sha’ar Harachamiem de Poort der Barmhartigheid en deze poort is versperd met stenen en klei. De joden hebben een traditie dat via deze poort de Shechina in ballingschap is gegaan en in de toekomst zal de Shechina via deze poort terug komen. Hij bedoeld de poort tegenover de Olijf berg.

Locatie van de Poort  ten opzichte van de Tempel
Trefwoorden:

Over de schrijver

5 reacties

  1. klaas hoekstra Beantwoorden
  2. Anonymous Beantwoorden
  3. Lea Farkash Beantwoorden
    • Anonymous Beantwoorden
  4. René van Zalk Beantwoorden

Reply