hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

De Dreidel – een ‘simpel’ Joods spel met diepe betekenis


De Dreidel of Sevivon het spelletje dat tijdens Chanoeka wordt gespeeld, wordt onder andere gebruikt als leerzaam spelletje voor kleine kinderen om hen het Alef Beth te leren dit werd al gedaan in de tijd van de Grieken. De Grieken hadden de Thora studie verboden. 
  
De Bnei Yisaschar brengt een bijzondere verklaring met betrekking tot de dreidel.
Op de vier kanten van de dreidel staan de letters Noen נ, Gimmel ג, Sjien  ש, Hee ה.
De vier kanten van de dreidel staan symbol voor de vier krachten in een mens:
De Nefesj – geest נde Noen
Goef – lichaam גde Gimmel
Sechel – intelligentie שSjien
En het hogere niveau van de geest combineert alle drie samen en dat is
Hakol – alles הHee.

De vier volkeren die het Joodse volk in ballingschap hebben gebracht zijn ook gesymboliseerd in de dreidel:
Babel
Grieken
Perzen
Rome
En zij symboliseren de tegenhangers van de krachten in de mens het lichaam, de geest, intelligentie en alle drie elementen bij elkaar.
De numerieke waarde van משיח Masjieach is gelijk aan de numerieke waarde van de letters van de dreidel namelijk 358, de Masjieach zal deze negatieve krachten voor altijd vernietigen. Dan zal Hasheem door iedereen geaccepteerd worden  want de regel
ה’ מלך ה’ מלך ה’ ימלוך לעלם ועד
Hashem Melech, Hashem Malach, Hashem Yimloch l’olam wa’ed
Hashem is Koning, Hashem was Koning, Hashem zal voor altijd Koning zijn – heeft ook de numerieke waarde van 358 net zoals die van de Masjieach.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply