hulp aan daklozen

Hulp aan daklozen, armen en de kinderen.

Deel op …FacebookTwitterLinkedinMet enige ‘vreugde’ vertelde het Ministerie van Sociale zaken ons op 30 december jl. in de Israëlische media dat er momenteel iets minder dan een miljoen kinderen onder de armoede grens leven. Dus als dat de kinderen zijn doe er dan minstens nog een half miljoen mensen bij, de ouders, die hun kinderen niet kunnen onderhouden. Met ‘enige vreugde’ omdat het aantal van arme kinderen is afgenomen, werd gezegd. Maar hoe zit dat dan met de hulp aan daklozen? Ja? Is dat zo? Niet dus. Vorig jaar en het jaar daarvoor waren de aantallen hetzelfde. De getalen van

nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookTwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookTwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookTwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookTwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

10 redenen waarom op de Sjofar wordt geblazen

1 De Sjofar is als een trompet, die de kroning van de koning aankondigt. Dat is de reden waarom het wordt gebruikt op Rosj Hasjana, de verjaardag van het universum. Op die dag accepteren we Hashem’s Heerschappij. Onze tefilos (gebeden) en het sjofar blazen zijn als de kroning ceremonie waarin het Joodse volk G’d kroont tot Koning.

2 De Sjofar roept ons op om onze daden te onderzoeken en terug te keren naar Hashem, die ons altijd zal accepteren als we oprecht zijn. Dit is de reden waarom we de sjofar blazen op Rosj Hasjana dat is de eerste van de Aseres Yimei Tshuva (tien dagen van inkeer).

3 De Sjofar herinnert ons aan de Sjofar die geblazen werd toen de Thora werd gegeven op de berg Sinai; wij worden eraan herinnerd om Hasheem’s woord te studeren en te koesteren.
4 De Sjofar doet ons denken aan de stem van de profeten, wiens stemmen klonken als een Sjofar in het oproepen van de mensen voor gerechtigheid en barmhartigheid en de Thora te volgen.
5 De Sjofar klinkt als huilen, dit ons herinnert aan de vernietiging van de Beth HaMikdash (tempels)  en dus roept ons op om te vragen voor de Verlossing en de herbouw van de Tempel.
6 De Sjofar is een ramshoorn dat ons herinnert aan de Akeedat (offering van) Jitschak, toen Hasjem een ram gestuurd heeft om te offeren. We worden opgeroepen om trouw te zijn aan Hashem zoals Avraham, laat je inspireren door zijn voorbeeld van opoffering en liefde voor Hashem.
7 De Sjofar roept op om nederig te zijn. Het geluid doet ons denken de kracht  van Hashem en het feit dat Hasjem is overal ten allen tijde aanwezig is.
8 Op de Dag des Oordeels, zal de Sjofar geblazen worden om Hashem’s Regering aan te kondigen. Het geluid van de Sjofar herinnert ons aan het feit dat wij onze daden moeten onderzoeken.
9 De Sjofar is de voorbode van de terugkeer van de vrijheid en vrede in Jeruzalem in de tijd van Mashiach – het herinnert ons aan de hoop en het geloof in de reddende kracht van Hasjem.

10 De Sjofar zal in Messiaanse tijden worden geblazen om de verlossing van de hele wereld aan te kondigen, dan zullen alle volkeren erkennen dat Hasjem een is.

Ik wens alle lezers van het Jiddishe Mamme blog een gezond en gezegend 5775

Trefwoorden:

Over de schrijver

2 reacties

  1. Anonymous Beantwoorden
  2. Lea Farkash Beantwoorden

Reply