Oekraïense Joden geintimideerd

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk werden afgelopen week pamfletten verspreid onder de Joodse gemeenschap waarin Joden werd opgeroepen om zich bij overheidsinstanties te registreren als Jood. Doen ze dat niet voor 3 mei dan worden ze gedeporteerd, zo staat in de brief te lezen.

De brief is waarschijnlijk afkomstig van pro-Russische activisten, al ontkennen zij tot nu toe iedere betrokkenheid. Vermoedelijk gaat het om een antisemitische actie met als doel de Joodse inwoners van Donetsk te intimideren. Grote groepen Joden werden opgewacht nadat ze in de synagogen van Donetsk de Pesach-samenkomst hadden bijgewoond.
52747430100346640360no
Het voorval illustreert hoe angstig de situatie in Oekraïne is voor Joden. Anti-Joodse uitingen zijn aan de orde van de dag. Billboards met Hitler erop zijn hier en daar te zien en in veel plaatsen zijn synagogen beklad met antisemitische leuzen.

 

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply