“Leuk” die Belgen

Een paar incidenten deze week.

Auschwitz omgeroepen in trein|

Op 31 januari kregen de reizigers op de trein tussen Luik en Brussel een wel erg ongepaste boodschap te horen. Net voor de trein aankwam in het station van Ottignies, weerklonk volgende boodschap door de intercom: “Dames en heren, dit is de trein naar Auschwitz. Alle joden worden verzocht straks af te stappen en een douche te nemen”. De NMBS dient klacht in tegen onbekenden.

Het incident doek denken aan een voorval twee jaar geleden. Toen werd op een trein tussen Namen en Brussel een gelijkaardige boodschap via de intercom verspreid: “Welkom op de trein met bestemming Auschwitz. Alle Joden worden verzocht om in Buchenwald af te stappen”.

Het Brusselse parlementslid Viviane Teitelbaum (MR) vertelt in De Standaard dat een jeugdbende vermoedelijk een sleutel heeft van de kasten rond de intercominstallatie. Het is niet geweten of het om dezelfde dader(s) gaat.

Supermarkt verkoopt als ‘verkleedpak’ kleding uit concentratie kampen:

De supermarkt Delhaize in Elsene (Brussel) wordt voor aanstaande carnaval een kostuum te koop aangeboden in de vorm van een pak dat gedragen werd door concentratiekampgevangenen tijdens het nazitijdperk. Enkel de gele Davidster ontbrak er nog aan. Misschien krijg je die er gratis bij na aankoop? 

Belgische advocaat verkleed zich als Nazi tijdens optocht:

De Ruyck en zijn kameraden kregen deze week al een storm van reacties over zich heen omdat ze zich verkleedden als nazi’s. Maar zelf ziet hij daar absoluut geen graten in. Ook niet dat het misschien vreemd oogt dat een advocaat – en tegelijk ook plaatsvervangend magistraat – zich in een SS-uniform hijst. ‘Het is een ludiek thema en tijdens carnaval moet dat kunnen’, vindt De Ruyck. ‘Die drie dagen carnaval zijn heilig voor mij en mijn beste vrienden. Wij zijn allemaal getrouwd, hebben kinderen en drukke jobs. Carnaval is een vast moment waarop wij lief en leed met elkaar delen. In welk thema dat gebeurt, is voor mij niet eens zo belangrijk.’adc3d71c-752d-11e2-a384-14730f50926c_original.jpg.h380.jpg.568

 

 

Bron: www.vandaag.be

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply