nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Dreiging

Ik weet niet of er ooit een tijd is geweest in de Joodse geschiedenis dat wij van zoveel kanten worden aangevallen zoals nu. 

Overal waar je kijkt vind je anti-semitisme, anti-zionisme noem het maar zoals je wilt.

Het maakt niet uit wat je doet, wat je op je hoofd draagt, welke kleur kleren je draagt – als je een halachische jood bent en je gelooft, bidt, doet de Mitzwot en je hebt ontzag voor de G’d van Israël dan maak je deel uit van een kleinste minderheid op aarde.
Maar toch, vreemd genoeg ben je het doelwit in een oorlog die door vrijwel de hele wereld tegen je gevoerd wordt.  
Er is momenteel geen enkel volk in de wereld die niet  op een bepaald niveau, een herkenbaar anti-semitisch (anti-Israël) geluid doet horen. Ik weet niet of er ooit zo’n periode in de joodse geschiedenis is geweest dat we van alle kanten worden aangevallen en door zovelen en van alle kanten tegelijkertijd.  Er is letterlijk geen plaats om je te keren, geen plaats meer om te draaien.

Er is alleen een vonkje nodig om het vuur aan te steken, G’d Behoede ons!

Rondom het land Israël verzamelen de volkeren zich, Esav en Ismaël die als kwijlende honden het moment afwachten om te kunnen toeslaan.
Van binnenuit is het gevaar niet minder groot: de Erev Rav is bezig met de volle aanval tegen het jidishkait, met de bedoeling Thora en Jodendom te doen verzwakken en het zelfs te laten verdwijnen.

De bereidwilligheid om ons heilig land op te delen en hiermee het leven van honderdduizenden joden te ontwrichten.
Om illegale Afrikanen als ‘asielzoekers’ te beschouwen die delen van het land volledig onveilig en onleefbaar maken.
Het toestaan om Thaise babies door homoparen te importeren.
Gastarbeiders de Israëlische nationaliteit dezelfde fout die in Europa is gemaakt.
Gedwongen legerdienst voor vrouwen en Jesjiewa studenten.

Er zijn vast andere methoden om deze problemen met een beetje goede wil aan te pakken.
Intussen is er een duidelijke grens getrokken: 
we horen de stemmen van Mosje onze leraar, Mattitjahoe de Chashmonai en Rabbi Akiwa “Mi l’Hashem Elai” (Wie voor G’d is komt met mij). 
Zoals Mosje aan Jehoshoe’a heeft opgedragen toen hij het leiderschap op zich nam:  
“Wees sterk en moedig om alles na te leven volgens de Thora die Mosje Mijn dienaar jou heeft opgedragen. Wijk er niet van af niet rechts en niet links, zodat je succes zal hebben overal waar je gaat.” 

Dus zeg ik jullie mijn geliefd volk: “Wees heel sterk en moedig om alles in overeenstemming met de Thora te doen die mijn dienaar Mosje jullie geboden heeft. Dwaal niet af, niet naar rechts en niet naar links zodat je zal slagen in alles wat je doet.”


Want hiermee zullen wij de oorlog winnen en vrede brengen voor de hele wereld.
Er is alleen maar een vonkje om de enorme brand aan te steken, G’d help ons!

Over de schrijver

Eén reactie

  1. Anonymous Beantwoorden

Reply