nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Van Mij is het zilver….

Chofetz Chaim

Chofetz Chaim

Een van de studenten van de Chofetz Chaim lees hier vroeg hem om een zegen voor parnose (levensonderhoud).

De Chofetz Chaim zei:

“Het is totaal belachelijk dat een arme mens naar een ander arm mens gaat voor hulp terwijl beiden naar hun rijke vader kunnen gaan”.

Want Hasheem zegt: “Van mij is het zilver, van Mij is het goud , “en” de redding is van Hasheem”.

Een andere fundamentele vraag is voor intelligentie en het inzicht dat je nodig hebt om succes te hebben in je leven. De Talmoed adviseert: “Degene die wil wijsheid wil hebben moet bidden voor de barmhartigheid van Hashem”, want Hij is de bron van alle wijsheid”. Studie zonder Hasheem om hulp te vragen is niet voldoende.

Dit advies van de Chofetz Chaim was heel belangrijk voor de Chazon Ish (Chazon Ish lees hier), die door zijn gedrag duidelijk toonde dat hij wist waar de bron van de Thora wijsheid vandaan komt.

Rabbijn Meir Karelitz een oudere broer van de Chazon Ish zei dat het duidelijk is wat de reden is dat de Chazon Ish zo een bekende geleerde is geworden en waarom duizenden mensen naar hem toegingen voor advies:

–         zijn ijverige Thora studie, dat hij deed omdat het door Hasheem is opgedragen.

–         De het verzoek voor wijsheid dat in de Shmonah Esree (het achttien gebed) staat Ata Choneen Hada’at.

Voor de Chazon Ish was dit geen theoretische erkenning dat Hashem de mens intelligentie geeft. Wanneer de Chazon Ish of zijn broer moeilijkheden hadden tijdens hun studie dan deden zij hun boeken dicht en begonnen te davvenen (bidden) dat Hasheem hun de kennis zal geven.

Chazon Ish

Chazon Ish

De Chazon Ish wist tot op het diepste niveau dat Hasjem niet alleen achter de historische gebeurtenis van het geven van de Thora stond maar ook dat Hasheem achter de dagelijkse strijd was van twee mannen die duidelijkheid wilden hebben in de wijsheid van de Tora.

Als je Hasheem vraagt om duidelijkheid tijdens het leren en/of succes in je werk dan bevestig je daarmee dat Hasheem aanwezig is en je bevestigt  jou diepste geloof dat Hij voor alles verantwoordelijk is.

 

Over de schrijver

Reply