nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Met z’n allen terug naar Portugal

De nieuwe wet zegt dat “de regering het staatsburgerschap kan toekennen … aan Sefardische Joden met Portugese voorouders, die behoren tot de Sefardische gemeenschap met Portugese roots.

“Toerisme en de eventuele terugkeer van Joden naar hun roots in Portugal en Spanje gaan op verschillende niveaus hand in hand”, vertelt Michael Freund, oprichter en voorzitter van Shavei Israel. Die non-profitorganisatie, met zetel in Jeruzalem, organiseert veelomvattende programma’s voor anusim. “De Sefardische diaspora biedt de Spaanse en de Portugese economie een enorm potentieel, op  voorwaarde dat we deze gemeenschap kunnen overtuigen die twee landen te bezoeken, er zich te vestigen en er te investeren.”


Ribeiro e Castro, een zachtaardige man die de neiging heeft hevig te gesticuleren als hij het over de politiek heeft, benadrukt dat hij geen bijbedoelingen heeft als hij het over de wetsaanpassing heeft.
“Voor mij is dit een louter historisch en emotioneel doel”, zegt hij. “In Spanje liepen de inspanningen vast en dat was ook zo in Portugal, tot wij de draad weer opnamen.”

Volgens Ribeiro e Castro begon het project een beetje als een experiment. In 2010 moedigde hij verscheidene Joodse Facebookvrienden uit om het Portugese staatsburgerschap aan te vragen, “alleen maar om eens te kijken wat er zou gebeuren”.

In eerste instantie was de machtige Portugese socialistische partij niet erg geneigd om afstammelingen van de Portugese Joden uit te nodigen terug te keren naar het land van hun roots. Maar de socialisten draaiden bij en ze dienden een eigen voorstel in om de Sefardische Joden te kunnen naturaliseren. Uiteindelijk werd dat voorstel mee opgenomen in het voorstel tot wijziging van de nationaliteitswet van Ribeiro e Castro.

De nieuwe wet zegt dat “de regering het staatsburgerschap kan toekennen … aan Sefardische Joden met Portugese voorouders, die behoren tot de Sefardische gemeenschap met Portugese roots, gebaseerd op objectief vastgelegde voorwaarden die een band met Portugal bewijzen, zoals de naam, de taal en de voorouders”.

De wet werd Ladino genoemd, naar het op het Spaans gebaseerde Joodse dialect dat wereldwijd door ongeveer 100 000 mensen gesproken wordt, en dat dus wijst op een levendige ‘taalkundige band’.
Wat zijn motivatie ook moge zijn, dat Ribeiro e Castro de aandacht van de internationale gemeenschap vestigt op de donkerste perioden uit de geschiedenis van de katholieke Kerk, is een gedurfde keuze. Zelf is hij ook katholiek, en de voormalige directeur van het aan de Kerk gelieerde TVI-netwerk. Naar eigen zeggen vertelde een oude schoolkameraad hem over de Sefardische traditie in Portugal, en ook zijn vader speelde een beslissende rol. Hij diende in de jaren zeventig als Portugees koloniaal bestuurder in Angola.

Ribeiro e Castro: “Mijn vader wist heel veel over wat hij ‘de kleine geschiedenis’ noemde: kleinere ontwikkelingen in de loop der tijden, maar wel met een geweldig grote impact. Het naturaliseren van de Sefardische Joden kan zo een gebeurtenis zijn.”
Vooraleer de wet echt in werking kan treden, moeten de bureaucraten in Lissabon nog een hele resem complicaties wegwerken. Zo waarschuwde de Portugese orde van advocaten er al voor dat deze wet in strijd zou kunnen zijn met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel.

En dan is er natuurlijk de praktische kant van de zaak.

“Een onderscheid maken tussen de Joden wiens familie verbannen werd uit Spanje en wiens familie moest vluchten uit Portugal, is heel erg moeilijk”, vertelt Jose Oulman Carp, de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Lissabon. “De Portugese Joodse gemeenschap kan natuurlijk geraadpleegd worden tijdens het screenen van kandidaten en wij kunnen zeker voor de nodige input zorgen, maar in vele gevallen zal het zo goed als onmogelijk zijn het onderscheid te maken.”

Wat het eindresultaat uiteindelijk ook zal zijn, alleen al de inspanningen die gedaan worden om de Portugese Joden terug te halen is in de ogen van Freund een ironische kronkel van de geschiedenis.
“Vijf eeuwen geleden stuurden de Iberische heersers de Joden weg, voor een deel omdat ze de Joodse activiteiten wilden overnemen”, vertelt Freund. “Nu worden er inspanningen gedaan om de Joden opnieuw te mogen verwelkomen, en eigenlijk deels om dezelfde redenen als toen.”

BRON: Joods Actueel – www.joodsactueel.be

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply