Rabbijn Ovadiah Yosef Overleden 1920 – 2013

Onbetwist Joods leider Rabbijn Ovadiah Yosef 1920 – 2013

 imagesCAQJ934F

Geboren in Basra, Irak in 1920, Rabbijn Ovadiah Yosef emigreerde naar Israël op de leeftijd van vier en studeerde in jesjiewot (talmoedische hogescholen) in de Oude Stad van Jeruzalem. In 1940 werd  als rabbijn aangesteld door de Rishon le-Zion, Rabbijn Ben Zion Meir Hai Uziel.

Van 1947-1950 diende hij als hoofd van de rabbijnse rechtbank in Caïro. Na zijn terugkeer naar Israël werd hij benoemd tot Dayyan (rechter) in de rabbijnse hoven van Petach Tikva, en Jeruzalem (1958-1965). In 1969, als lid van de Hoge Raad van Beroep in rabbijnse Hof van Jeruzalem. Hij werd opperrabbijn van Tel Aviv in 1968.

Op 16 oktober 1972 werd hij benoemd tot Rishon le-Zion, de Sefardische opperrabbijn van Israël en diende tot 1983.

Hij behoort tot de belangrijkste halachisten van de laatste generaties.

Hij heeft talrijke belangrijke responsa geschreven waaronder: Javia Omer, die tien boekdelen van responsa op vele onderwerpen van de joodse wetten.

Begin in 1984 richtte Rabbi Ovadia Joseef  de Shas politieke partij op.

Rabbijn Yosef speelde een sleutelrol in het Sefardisch jodendom. Bij de Israëlische verkiezingen van 2006 zei Rabbijn Ovadia Yosef tegen zijn volgelingen dat iedere charedische Jood volgens hem zijn stem uit zou moeten brengen. Door alle charedische Joden hun stem uit te laten brengen, kon hij grote invloed uit oefenen op de Israëlische staat.

Rabbijn Ovadia Yosef was een onbetwist leider van deze generatie en duizenden Joden in Israel en overal ter wereld zijn gehuld in diepe rouw.

 imagesCAHMBCF3

Trefwoorden:

Over de schrijver

2 reacties

  1. Toos Vos-Tissing Beantwoorden
  2. Lea Farkash Beantwoorden

Reply