nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Rabbijn Ovadiah Yosef Overleden 1920 – 2013

Onbetwist Joods leider Rabbijn Ovadiah Yosef 1920 – 2013

 imagesCAQJ934F

Geboren in Basra, Irak in 1920, Rabbijn Ovadiah Yosef emigreerde naar Israël op de leeftijd van vier en studeerde in jesjiewot (talmoedische hogescholen) in de Oude Stad van Jeruzalem. In 1940 werd  als rabbijn aangesteld door de Rishon le-Zion, Rabbijn Ben Zion Meir Hai Uziel.

Van 1947-1950 diende hij als hoofd van de rabbijnse rechtbank in Caïro. Na zijn terugkeer naar Israël werd hij benoemd tot Dayyan (rechter) in de rabbijnse hoven van Petach Tikva, en Jeruzalem (1958-1965). In 1969, als lid van de Hoge Raad van Beroep in rabbijnse Hof van Jeruzalem. Hij werd opperrabbijn van Tel Aviv in 1968.

Op 16 oktober 1972 werd hij benoemd tot Rishon le-Zion, de Sefardische opperrabbijn van Israël en diende tot 1983.

Hij behoort tot de belangrijkste halachisten van de laatste generaties.

Hij heeft talrijke belangrijke responsa geschreven waaronder: Javia Omer, die tien boekdelen van responsa op vele onderwerpen van de joodse wetten.

Begin in 1984 richtte Rabbi Ovadia Joseef  de Shas politieke partij op.

Rabbijn Yosef speelde een sleutelrol in het Sefardisch jodendom. Bij de Israëlische verkiezingen van 2006 zei Rabbijn Ovadia Yosef tegen zijn volgelingen dat iedere charedische Jood volgens hem zijn stem uit zou moeten brengen. Door alle charedische Joden hun stem uit te laten brengen, kon hij grote invloed uit oefenen op de Israëlische staat.

Rabbijn Ovadia Yosef was een onbetwist leider van deze generatie en duizenden Joden in Israel en overal ter wereld zijn gehuld in diepe rouw.

 imagesCAHMBCF3

Trefwoorden:

Over de schrijver

2 reacties

  1. Toos Vos-Tissing Beantwoorden
  2. Lea Farkash Beantwoorden

Reply