nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Europa maakt weer ruzie met de Joden

De p (ogrom) zit weer in de maand …. Besnijdenis onder vuur: Raad van Europa brandmerkt besnijdenis als ‘gewelddadig voor het kind’ Het voormalig Israëlische parlementslid Aryeh Eldad, voorzitter van Professors for a Strong Israel Forum, heeft met het nodige sarcasme geantwoord op het besluit van de Raad van Europa om het verbieden van besnijdenis aan te bevelen als een schending van de mensenrechten.

Aryeh Eldad“De Raad van Europa heeft ten lange leste de grootste bedreiging ontdekt voor kinderen in de wereld,” legde Eldad uit. “Neen, het is niet Assad en zijn chemische wapens. Het is niet Khamenei en zijn atoomwapens. Zij worden reeds beschouwd als ‘de goede kerels’ en zullen waarschijnlijk al uitgenodigd zijn om deel te nemen aan een party in de woonplaats van Catherine Ashton.”

 “Het zijn deze week zelfs niet eens de nederzettingen,” ging hij verder. “Wat thans binnen hun bereik is gekomen – zonder de minste gêne – zijn de voorhuiden van de Joden in Europa, die aandringen op het besnijden van hun zonen.” Eldad drukt zijn opperste verbazing uit over het besluit van de Raad zeggende “Wat is er gebeurd? Was het misschien de verjaardag van Antiochus (¹)? Was het Hadrianus’ yartzheit (²) [de dag van zijn overlijden]?” (¹) Antiochus was de Griekse heerser wiens onderdrukking van de Joden in het land van Israël leidde tot de Maccabeese opstand bekend van het verhaal van Chanoeka, volgens het boek van de Makkabeeën was één van zijn decreten om de besnijdenis van mannelijke zuigelingen te bestraffen met de doodstraf voor de overtreders. (²) De Romeinse heerser Hadrianus verbande de besnijdenis ook, samen met vele andere joodse praktijken; zijn repressie leidde tot de mislukte opstand van Bar Kochba.

“Het antisemitisme alleen geeft geen verklaring van het besluit van de Raad van Europa,” zei Eldad. “Het feit dat deze antisemitisch is, is geen nieuw gegeven,” zei hij. Eldad riep de Europese Joden op om de gevolgen van het besluit van de Raad te vermijden door naar Israël te komen om te leven. “Houdt in gedachten dat de meeste van de Joden die naar Israël kwamen, dat niet deden vanwege het zionisme, maar vanwege de vervolging … Als een zionist veroordeel ik het Europese antisemitisme, maar in plaats van om het te smeken om het besluit te annuleren, roep ik de Joden op om aliyah [te immigreren] te maken,” drong hij aan.

“Voor ons, ons woord, is ons woord,” zei Eldad – een woordspeling, gebruik makend van het Hebreeuwse woord ‘mila’, dat zowel ‘woord’ als ‘besnijdenis’ kan betekenen. Terwijl Eldad het besluit van de Europese Raad aanviel, vertelde het parlementslid Ronen Hoffman (van de partij Yesh Atid), een van de vertegenwoordigers van Israël in de Europese Raad, aan Arutz Sheva dat hij gelooft dat inspanningen via de diplomatie en public relations de Europese campagnes tegen besnijdenis kunnen afwentelen.

Het besluit van de Raad moet niet worden opgevat als een oprechte poging om de rechten van kinderen te beschermen,” voegde Hoffman eraan toe. “Degenen die uit de de eerste hand ervaring hebben met de Europese politiek en de agenda’s die op het spel staan, weten dat mensenrechten niet het probleem zijn,” zei hij.

Bronnen: Arutz Sheva: ♦ Eldad: Circumcision – That’s the Threat – Ex-MK has sarcastic response to European decision on circumcision. ‘The council has finally recognized the biggest threat to children,’; door Maayana Miskin [lezen] Ynet News: ♦ Europe Council votes against circumcision – Parliamentary Assembly of Pan-European intergovernmental organization passes resolution calling male circumcision, female genital mutilation ‘a violation of the physical integrity of children.’ Jewish leader: War against circumcision, ritual slaughter conceals new anti-Semitism; door Kobi Nachshoni [lezen] Joods Actueel Blog: ♦ Campagne tegen besnijdenis neemt antisemitische wending [lezen] ♦ Duitse rechter veroordeelt besnijdenis; door André Gantman [lezen] Trouw NL: ♦ Raad van Europa: ritueel besnijden is mishandeling; door Robin de Wever [lezen]

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply