nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Jom Kipoer (Grote Verzoendag) is……….Wat doen we eigenlijk?

In het kort:

Jom Kipoer – Grote Verzoendag

Jom Kipoer heeft de speciale kracht om je te reinigen van je fouten zodat je weer met een schone lei verder gaat.
Tijdens Jom Kipoer, gaan de boeken van het Leven en de Dood dicht, waar bepaald is wie nog een jaar zal leven en wie niet.

Tijdens Jom Kipoer heeft G’d het Joodse volk vergeven voor de zonde van het gouden kalf.

Voorafgaande aan Jom Kipoer moet je ervoor zorgen dat je vergiffenis vraagt aan ieder die je gekwetst hebt.

Terug gefloten – Tesjoewa bestaat uit:

Toegeven dat je fouten hebt gemaakt.
Stoppen met datgene dat je fout doet.
Hardop zeggen welke fouten je hebt gemaakt.
Je voornemen deze fouten in  de toekomst niet meer herhalen.


Tijdens Jom Kipoer is het Joodse volk als engelen:

– staan rechtop net zoals de engelen
– dragen wit
– eten en drinken niet.


Wat we niet doen tijdens Jom Kipoer:

– eten en drinken (inclusief tandenpoetsen)
– jezelf wassen
– cremes op je huid smeren
– sex
– geen leren schoenen dragen.

Gebeden – Tefilla:

De gebeden beginnen bij zons ondergang het bekende Kol Nidree.

Jizkor – het gebed voor de overleden familieleden.

Tijdens het Moesaf gebed worden de rituelen van de tempeldienst op Jom Kipoer beschreven, waarbij in de meeste sjoels het publiek knielt zoals tijdens  de tempeldiens geknield werd.

Een extra toegevoegd gebed Ne’ila wordt gezegd bij zonsondergang net voor het einde van Jom Kipoer, de laatste kans om in het boek van het leven te worden ingeschreven.

Tijdens de gebeden van Jom Kipoer noemen wij onze misdaden op:

Zoals: Geen medelijden te hebben voor anderen die lijden.
Dingen uit gewoonte doen, zonder na te denken wat je werkelijke doel is
In het geheim  dingen doen waarvoor je je zou schamen als iemand het zou uitvinden.

Om ervoor te zorgen dat je een goed jaar zal hebben moet je drie dingen doen:

 Gebed – Inkeer – Geven aan het goede doel!De Ba’al Shem Tov zei:

“Als wij anderen niet kunnen vergeven hoe kunnen we dan verwachten dat G’d ons zal vergeven?”

 
 
 
Je kunt on-line geld aan het goede doel geven, doe het zodat je zal worden ingeschreven in het boek van leven, het boek van zegen en succes.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply