nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Container aangekomen in de haven van Ashdod

IMG_3639

Container 2012

De lang verwachte container, een gift van de stichting Nachamu Ami, is in de haven van Ashdod aangekomen.

De container bevat 500 dozen met nieuwe en net-nieuwe kleding geheel verzorgd door de vrijwilligers van de stichting Nachamu uit Renswoude.

Dagelijks komen tientallen telefoontjes binnen van de vele enthousiaste mensen die hun kleding willen komen uitkiezen deze maand voorafgaande aan de Joodse feestdagen.

350 gezinnen zullen een nieuwe garderobe te krijgen voor jong en oud. De vrijwilligers van Jad Ezra staan klaar om de container zo snel mogelijk te ontruimen en de kleding te organiseren zodat de armen en zieken een waar feest zullen hebben.

IMG_4074Vorig jaar heeft Jad Ezra ook prachtige spullen ontvangen van de Stichting Nachamu Ami. Er is een jaar voorbij gegaan, maar een jaar lang ben ik elke dag op straat door mensen aangehouden die mij vroegen wanneer de volgende container komt want de kleding was van goede kwaliteit en geweldig mooi.

Kinderen hebben voor mij staan ‘showen’ om hun mooie jurken uit de container aan mij te laten zien. Tientallen moeders hebben mij verteld over de prachtige baby kleding die zij gekregen hebben: “Het gaat was in en was uit en het blijft mooi” zegt Mirjam een moeder van vier kinderen. “De kleding dat te klein is geworden voor mijn kinderen, geef ik door aan vriendinnen van mij die deze kleding vervolgens goed kunnen gebruiken”, zegt Mirjam. 

Het is een enorme klus om alle dozen te organiseren en alles netjes aan kant te houden, maar het is zeker de moeite waard. De vrijwilligers van Jad Ezra doen het met alle plezier!!

Over de schrijver

Reply