nodig ons uit!

Nodig ons uit

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinWilt u, uw familie en vrienden meer weten over Israël en het Jodendom? Dan kunt u Lea Farkash uitnodigen voor een huisbijeenkomst of bij andere gelegenheden en zij komt dan graag vertellen over de onderwerpen die u interesseren over Israël en het Jodendom. Gebruik het formulier onderaan deze pagina om ons uit te nodigen. Lea Farkash, in Suriname geboren vervolgens in Nederland opgegroeid. Vervolgens is zij veertig jaar geleden naar Israël gegaan om daar te studeren en is daar gebleven. Ze woont in Jeruzalem en geeft lezingen aan toeristen over Israël en Jodendom en lezingen aan leerlingen van

Jad Ezra’s tandartsklinieken (deel 1)

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedin1980, de staat Israël bestond 32 jaar. Wat een wonder dat na tweeduizend jaar opnieuw een Joodse staat was opgericht. Vanaf de oprichting van de staat heeft Israël zich moeten verdedigen tegen de vijanden die niets anders wilden dan alle Joden in de zee te gooien. Tot 1980 werd Israël al gedwongen vijf oorlogen te voeren. Toch is het land tot ontwikkeling gekomen ondanks de grote moeilijkheden die deze oorlogen met zich mee brachten. Tijdens en na oorlogen stagneerde de economie. Voor armoedebestrijding heeft de staat weinig middelen beschikbaar want er wordt je altijd verteld dat je ermee

Voedselhulp

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinJad Ezra biedt op veel manieren voedselhulp aan armen en mentaal zieken in Israël. Soepkeuken Jad Ezra serveert twee maaltijden per dag in de soepkeuken. Deze is bedoeld voor degenen die wel in staat zijn hun huis uit te gaan, maar niet goed genoeg functioneren om hun eigen eten te bereiden. Voedselpakketten Wekelijks worden er 2500 voedselpakketten bij arme families afgeleverd. Deze pakketten zien er precies hetzelfde uit als een bestelling die door een supermarkt wordt afgeleverd. Dit gebeurt helemaal anoniem om de families die de pakketten ontvangen niet in verlegenheid te brengen. De keuken van Jad Ezra

Gastenverblijf in Miron

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinIn Miron bij het graf van de beroemde rabbijn Shim’on Bar Yochai, heeft Jad Ezra een gastenverblijf met bed en ontbijt. Op de dag van Lag B’omer deelt Jad Ezra koek en drank uit aan de 450.000 bezoekers bij het graf van rabbijn Shim’on Bar Jochai. Bekijk hieronder een (beetje oud) filmpje met een impressie van het werk van Jad Ezra in Miron.

Hulp aan daklozen

Deel op …FacebookGoogle+TwitterLinkedinArmoede is in Israël een groot probleem. Een kwart van de Israëlische kinderen leeft onder de armoedegrens. In sommige gevallen kunnen mensen zelfs de kosten voor huisvesting niet meer betalen en worden zij dakloos. Veel van deze daklozen komen naar Jad Ezra voor hulp. Behalve dat Jad Ezra hen aan eten en onderdak helpt is het nog belangrijker dat Jad Ezra hen aan werk probeert, te helpen zodat deze mensen in de toekomst niet afhankelijk hoeven te zijn van de liefdadigheidsorganisaties. De mensen die voor rehabilitatie in aanmerking komen, worden in Jad Ezra’s rehabilitatieprogramma’s opgenomen voor zover er

Aanstaande sjabat 25 Elloel en het nieuws

De Gaon van Wilna (23 April 1720 – 9 October1797)heeft het volgende gezegd: “Als de schepen van de Russische regering de Bosporus (en de Dardanellen) zullen doorvaren, dan kunnen wij onze sjabat kleren gaan dragen omdat dan de Masjieach heel gauw zal arriveren. Dit staat in het boek חבלי משיח בזמננו (de Weeën van Masjieach in onze tijd) van Raphael Halevi Eisenberg. Dit boek is in de zeventiger jaren geschreven. De Zohar Balak 212b, daar staat dat oorlogen uit zullen breken op de 25ste van Elloel. Het is ook de dag van de aanval in Benghazi vorig jaar en de aanval op de Twin Towers in New York op 9 september 2002. De datum 25 Elloel is ook de dag van het begin van de schepping van de wereld, 5773 jaar geleden. De huidige spanningen met Syrië vallen ook op dezelfde datum. Rabbijn Fish heeft heeft hierover een aantal weken in zijn lezing gesproken. 25 Elloel valt dit jaar op sjabat. Verder is de Thora afdeling die in de sjoels deze week gelezen wordt Nitzawiem/Wejeelech en dit gaat over de uiteindelijke verlossing van het Joodse volk. Verder kan je een hint vinden dat het om deze tijd gaat in het Lecha Dodi gebed כ”ה אלול תשע”ג = לכה דודי לקראת כלה Lecha dodi likrat kala (een verwijzing naar de verlossing) heeft dezelfde numerieke waarde als 25 Elloel 5773 Verder is het ook interessant te melden dat dit alles gebeurd nadat deze week de laatste Ethiopische joden in Israël zijn aangekomen. Zoals altijd hoopt het Joodse volk op goede tijden.

Trefwoorden:

Over de schrijver

Reply